V Německu už zase roste počet nakažených koronavirem a přibývají mrtví. Foto: Pixabay

Testy na koronavirus zdarma mají skončit, myslí si šéf německých lékařů

Měli by mít lidé, kteří se nechtějí nechat očkovat proti koronaviru, testy i nadále zdarma? Diskuse na toto téma hýbe nejen Českou republikou. Otázka hrazení testů na koronavirus je tématem posledních dní také v Německu.

„Jestliže má každý šanci získat do konce léta úplné očkování proti koronaviru, je spravedlivé, že neočkovaní lidé by si rapidtesty nebo PCR testy měli hradit sami, když jedou na dovolenou, chtějí jít do restaurace nebo do kina,“ řekl prezident Spolkové lékařské komory Klaus Reinahrdt v rozhovoru pro portál Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Podle něho by společnost neměla platit testy lidem, kteří se nechtějí nechat očkovat. A politici by prý měli dát jasně najevo, že neočkované osoby budou mít dlouhodobě stále více nevýhod. Klaus Reinhardt také uvedl, že mu chybí masivnější televizní reklama na podporu očkování, zejména před hlavními televizními zprávami.

Šéf lékařů doporučuje komplexní kampaň

Ale jedna reklama podle Reinhardtha nestačí. „Potřebujeme komplexní vzdělávací kampaň o očkování ve všech médích, ve které bude mimo jiné upozorňováno na předsudky a falešná tvrzení,“ řekl dále prezident Spolkové lékařské komory.

Klaus Reinhardt se rovněž vyjádřil k zahájení nového školního roku. Podle něho je třeba udělat vše pro to, aby se děti a žáci mohli do škol po letních prázdninách vrátit a výuka mohla probíhat normálně ve třídách. „Pro zdravý vývoj děti potřebují pravidelný školní provoz se sociálními kontakty,“ dodal prezident Spolkové lékařské komory.

Reinhardt není ve svém postoji k hrazení testů na koronavirus osamocený. Na jeho straně stojí také zmocněnec spolkové vlády pro cestovní ruch Thomas Bareiβ (CDU). Otázku hrazení testů neočkovaných z vlastní kapsy vidí jako záležitost spravedlnosti.

Söder: Stojí to obrovské sumy peněz

„Bezplatné testy v současnosti poskytují všem při pandemii největší svobodu. Tyto náklady nese veřejnost, a to je správné, pokud ne každý má možnost získat plnou ochranu v podobě očkování,“ uvedl. Podle něho je ale jasné, že lidé, kteří očkování odmítají, „si musí být vědomi své odpovědnosti a měli by v budoucnu nést náklady na případné testy,“ dodal.

Podobné prohlášení už dříve učinil také bavorský ministerský předseda Markus Söder (CSU). „Testování na koronavirus stojí obrovské sumy peněz,“ řekl. Proto je podle něho nutné zvážit, zda by měly zůstat dostupné zdarma, i když se každý mohl nechat očkovat.

Söder podobně jako Reinhardt apeloval, že je třeba přesvědčit více lidí o velkém významu a přínosu očkování. Vyslovil se pro to, aby bylo umožněno očkovat většímu počtu lékařů na více místech. Velká očkovací centra by pak mohla nabídnout „rodinné neděle“ pro rodiče a děti od dvanácti let, „možná s malou zmrzlinou pro děti,“ uvedl. „Léto musíme nyní využít, abychom toho zvládli co nejvíce,“ řekl bavorský premiér.

Francie s testy zdarma skončí na podzim

O hrazení testů na koronavirus nakonec bude muset rozhodnout spolkové vláda. Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) už v úterý médiím sdělil, že tato otázka je momentálně ve fázi, kdy by testy měly být zatím nadále hrazeny ze zdravotního pojištění.

Nevyloučil však, že později by se testy zdarma pro neočkované lidi měly přehodnotit. A Spahnovi se pravděpodobně zamlouvá francouzský model. Připomněl totiž, že ve Francii si PCR testy bude muset hradit každý sám, pokud nepůjde o lékařem indikovaný, a tedy předepsaný test.

Petr Musil