Prohlášení unijních agentur potvrzuje dřívější varování expertů, že dvoudávkové vakcíny po absolvování poloviny očkovacího schématu poskytují v případě delty výrazně slabší ochranu než po obou injekcích. Foto: Flickr/Marco Verch

Unijní agentury s ohledem na mutaci delta zdůrazňují význam druhé dávky vakcíny

Dosavadní poznatky ukazují, že při očkování vakcínami od Pfizeru, Moderny nebo AstraZeneky je nutné absolvovat obě dávky pro dosažení „adekvátní“ ochrany proti koronavirové mutaci delta. Ve společném prohlášení to včera uvedly Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) a Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Mimo jiné také upozorňují, že by bylo předčasné činit závěry ohledně nutnosti třetího očkování.

Prohlášení unijních agentur potvrzuje dřívější varování expertů, že dvoudávkové vakcíny po absolvování poloviny očkovacího schématu poskytují v případě delty výrazně slabší ochranu než po obou injekcích. Varianta koronaviru dříve označovaná jako indická je hodnocena jako až o 60 procent nakažlivější než varianta alfa, která byla zpočátku nazývána britskou mutací. EMA a ECDC dodávají, že delta také může být spojena s vyšším rizikem hospitalizace a mohla by v Evropě vážně podkopat snahy o zkrocení covidu-19.

„Dodržování doporučeného vakcinačního postupu v souladu s informacemi od výrobce je klíčové, pokud chceme dosáhnout nejvyšší úrovně ochrany před virem. (…) Předběžné důkazy naznačují, že k poskytnutí adekvátní ochrany proti variantě delta jsou potřebné obě dávky dvoudávkových vakcín proti covidu-19 jako jsou Comirnaty, Spikevax nebo Vaxzevria,“ uvádí agentury, přičemž uvedly oficiální názvy očkovacích látek firem Pfizer, Moderna a AstraZeneca.

Pfizer mezitím společně se svým partnerem BioNTech začal prosazovat rozšíření vakcinačního režimu na tři dávky, po nichž je údajně úroveň vytvořených protilátek několikanásobně vyšší než po dvou dávkách. Americké úřady zatím podávání třetí dávky nepovažují za nutné a zavedení této praxe nepodpořily ani EMA a ECDC.

„V tuto chvíli je příliš brzy na to potvrdit, zda a případně kdy bude potřebná dodatečná dávka vakcín proti covidu-19, protože není k dispozici dostatek dat z vakcinačních kampaní a probíhajících studií, která umožňují pochopit, jak dlouho ochrana vyvolaná vakcínami vydrží,“ píše se ve společném prohlášení.

Agentura EMA dnes kromě toho aktualizovala informace o možných rizicích spojených se schválenými vakcínami. Podle agentury Reuters například uvedla, že analyzuje několik nahlášených případů Guillainova-Barrého syndromu (GBS) po naočkování vakcínou od firmy Johnson & Johnson. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) tento týden vydal varování, že daný preparát může zvýšit riziko vzniku této vzácné poruchy imunitního systému.

EMA v novém hlášení hovoří o 15 případech výskytu GBS zaznamenaných do 27. června v EU, potažmo v Evropském hospodářském prostoru, kde se údajně do 20. června aplikovalo asi sedm milionů dávek vakcíny od Johnson & Johnson. „V této fázi dostupná data ani nepotvrzují, ani nevylučují příčinný vztah s vakcínou,“ uvádí evropský regulátor.

-čtk-