Koronavirus si v Rusku vyžádal přes 270 tiísc úmrtí. Foto Dunilovo/Rusko: Andrei Baskevich/ Wikimedia

V Rusku opět přibylo nových případů koronavirové nákazy i souvisejících úmrtí. Očkování vázne

Rusko během během 24 hodin zaznamenalo 25.142 nových případů nákazy koronavirem a 663 úmrtí. Oznámila to v neděli ráno ruská média s odvoláním na vládní operativní štáb. O den dříve to bylo 24.439 případů a 697 úmrtí. Nynější čísla podle agentury Interfax odpovídají situaci na počátku letošního ledna, kdy ale počet nových případů začínal klesat, zatímco nyní čísla každý den rostou. Nejhorší zůstává situace v Moskvě, kde přibylo 7624 nakažených a 111 úmrtí.

V zemi s přibližně 146 miliony obyvateli se od začátku pandemie nakazilo více než 5,6 milionu lidí, z nichž 137.925 podle operativního štábu nákaze podlehlo. Ruský statistický úřad ale uvádí mnohem vyšší čísla: covid-19, způsobovaný koronavirem, si podle něj od loňského do letošního dubna vyžádal na 270.000 obětí. Vláda tuto nesrovnalost v údajích vysvětluje tím, že statistici zahrnují do svých čísel i mrtvé, u kterých se na nákazu přišlo až po smrti.

Epidemie v Rusku sílí od poloviny června na pozadí pomalu postupující očkovací kampaně. Ta začala již v prosinci, ale až dosud se nechalo očkovat jen 23,6 milionu z přibližně 146 milionů Rusů, tedy zhruba 16 procent populace, která zůstává nedůvěřivá vůči domácím vakcínám, napsala v sobotu agentura AFP.

Moskva ve čtvrtek začala přeočkovávat obyvatele metropole, kteří už obdrželi dvě dávky vakcíny před více než šesti měsíci. Nabízí nyní třetí injekci v zájmu posílení imunity před novými variantami koronaviru.

Prezident Vladimir Putin ve středu v televizi znovu vyzval spoluobčany, aby se nechali očkovat a také aby raději poslouchali odborníky než fámy o covidu-19. Nicméně se opět vyjádřil proti povinnému očkování na celostátní úrovni.

Kreml, který již uznal, že se nepodaří dosáhnout cíle v podobě 60 procent očkovaných Rusů do srpna, kvůli zachování křehké ekonomiky v chodu zatím odmítá celostátní uzávěru.

-čtk-