Alex Gorsky (vpravo) končí ve funkci výkonného ředitele společnosti Johnson & Johnson, jímž se od ledna stane Joaquin Duato. Foto: Johnson & Johnson/Koláž ZD

Johnson & Johnson se chystá na střídání stráží. Ve funkci výkonného ředitele Joaquin Duato nahradí Alexe Gorskyho

Jedenašedesátiletý Alex Gorsky skončí v čele jedné z největších farmaceutických firem světa Johnson & Johnson. V lednu příštího roku odstoupí ze své funkce výkonného ředitele společnosti a zůstane mu pouze funkce předsedy představenstva. Střídání stráží v čele skupiny nastane po necelých deset letech.

Nejhodnotnější a třetí největší (podle tržeb) farmaceutickou skupinu světa už brzy nepovede její současný výkonný ředitel Alex Gorsky. 3. ledna příštího roku ho ve funkci vystřídá Joaquin Duato, který dosud zastává funkci místopředsedy výkonného výboru. V souvislosti s tím, bude Duato rovněž jmenován členem představenstva společnosti. Vyplývá to z tiskové zprávy skupiny Johnson & Johnson.

„Byla to pro mě velká čest a výsada vést tuto společnost jako šéf představenstva i výkonný ředitel po téměř deset let. Jsem velmi potěšen, že dál budu skupině Johnson & Johnson sloužit jako předseda představenstva a že mohu pomoci dohlédnout na to, jak společnost bude i nadále přispívat k lepšímu zdravotnímu stavu lidí po celém světě,“ uvedl v prohlášení Alex Gorsky.

Přišel, odešel a vrátil se

Gorsky svou kariéru se skupinou Johnson & Johnson spojil v roce 1988, kdy začal pracovat jako obchodní zástupce pro dceřinou společnost Janssen Pharmaceuticals. Během dalších patnácti let se ale ve firmě vypracoval a šplhal v kariérním žebříčku. Vedle obchodu začal být zodpovědný také za marketing firmy a postupně se dostal i do jejího vedení.

V roce 2001 byl jmenován prezidentem společnosti Janssen Pharmaceutials a o dva roky později se stal šéfem farmaceutického byznysu společnosti Johnson & Johnson pro Evropu, Střední Východ a Afriku.

Jenže v roce 2004 ze společnosti Johnson & Johnson odešel. To, když byl obviněn ze zapojení do podivných okolností prodeje antipsychotika s názvem Risperdal, za což skupina dostala multimilionové pokuty v několika státech USA. Podle amerického ministerstva spravedlnosti byl Gorsky „aktivně zapojen“ do této kauzy, která se týkala ilegálních marketingových praktik, kdy lék měl být nabízen dětem a seniorům, přestože americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv před takovým použitím varoval.

Gorsky tedy na čtyři roky přešel pod křídla švýcarské farmaceutické společnosti Novartis, kde šéfoval farmaceutickému byznysu pro region Severní Ameriky. Do skupiny Johnson & Johnson se vrátil v roce 2008 jako šéf dceřiné společnosti Ethicon, která vyrábí různé operační nástroje a pomůcky. V září 2009 byl uveden do funkce šéfa globálního byznysu se zdravotnickými přístroji a diagnostickými pomůckami. V lednu 2011 byl jmenován do funkce místopředsedy výkonného výboru celé skupiny Johnson & Johnson a v dubnu roku následujícího se stal výkonným ředitelem.

Napůl Američan, napůl Španěl

Jak už bylo řečeno, v čele společnosti jej vystřídá Joaquin Duato. Také jeho profesní dráha je spojena převážně se skupinou Johnson & Johnson. Devětapadesátiletý Duato v ní pracuje více než 30 let. „Jsem velmi poctěn, že mohu společnosti Johnson & Johnson sloužit jako příští výkonný ředitel. Naše společnost je globálním farmaceutickým lídrem s robustní škálou inovativních přípravků. Naše zdravotnické přístroje rovněž patří mezi špičku,“ uvedl Duato v prohlášení, kde skupina Johnson & Johnson oznamovala změnu vedení.

Duato rovněž vyjádřil potěšení nad tím, že mohl tolik let úzce spolupracovat právě se svým předchůdcem Alexem Gorskym. „Za těch mnoho let mu děkuji, a také za jeho mimořádnou schopnost vést. Jsem přesvědčen, že z toho budu moci čerpat, a těším se, že povedu ten nejlepší tým v našem odvětví,“ dodal.

Designovaný výkonný ředitel ve společnosti Johnson & Johnson začínal na různých pozicích, podobně jako Gorsky. Postupně se propracoval až do funkce místopředsedy výkonného výboru, ze které udával směr farmaceutickému byznysu a dohlížel na globální dodavatelský řetězec, technologie nebo wellness byznys. Duato má americké i španělské občanství. Ve Španělsku dokonce vystudoval MBA, později své vzdělání rozšiřoval na univerzitě v arizonském Phoenixu.

Petr Musil