Rakousko nabídne posilující dávku nejprve lidem v pečovatelských domech a dalším ohroženým skupinám. Foto: Evropská unie, 2020

Rakousko se chystá očkovat třetí dávkou covidové vakcíny, čeká na doporučení EU

Rakousko se od podzimu chystá očkovat třetí dávkou covidové vakcíny. Vláda včera uvedla, že v tomto směru zahájila přípravy a po vydání doporučení expertů a Evropské unie nabídne posilující dávku nejprve lidem v pečovatelských domech a dalším ohroženým skupinám.

Rakousko se od podzimu chystá očkovat třetí dávkou covidové vakcíny. Vláda včera uvedla, že v tomto směru zahájila přípravy a po vydání doporučení expertů a Evropské unie nabídne posilující dávku nejprve lidem v pečovatelských domech a dalším ohroženým skupinám. Informovala o tom agentura APA.

Kancléř Sebastian Kurz a ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein uvedli, že brzy očekávají „nové vědecké poznatky o nezbytnosti třetí dávky“. Podle nich byly v souvislosti s přeočkováváním již zahájeny přípravy na celostátní i zemské úrovni.

„Nejvyšší prioritu má ochrana starších a zranitelných osob. Očekáváme proto brzkou informaci od EMA (Evropské agentury pro léčivé přípravky) o nezbytnosti třetího očkování proti koronaviru,“ sdělil Kurz. Dodal, že požádá předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, aby se toto téma co nejdříve otevřelo na evropské úrovni.

Podle dosavadních zjištění bude přeočkování zapotřebí nejdříve devět měsíců od podání druhé dávky, uvedl Mückstein. Zkušenosti chce Rakousko získat i od států, kde se třetí dávkou již očkuje, například v Německu nebo Izraeli.

Kurz dále vyzval k očkování proti covidu ty mladé lidi, kteří tak dosud neučinili. Podle něj se v posledních týdnech věková skupina pod 35 let podílí v Rakousku na nových nákazách koronavirem ze 70 procent.

Český ministr zdravotnictví Adam Vojtěch tento týden požádal odborníky o vypracování stanoviska, zda bude potřeba podat některým lidem posilující dávku očkování. Rozhodnout chce do konce srpna.

-čtk-