Mezinárodní panel k ekonomice prevence. Zprava: ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, šéfradaktor ZD a moderátor diskuze Tomáš Cikrt, prezident Odborné společnosti pro veřejné zdraví Polské republiky a přednosta kliniky alergologie, plicních nemocí a interní medicíny Ústřední klinické nemocnice ve Varšavě Andrzej Mariusz Fal, předseda České kardiologické společnosti a přednosta kliniky kardiologie a angiologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice Aleš Linhart, ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek a vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík. Foto: Radek Čepelák

Sborník příspěvků z mezinárodního panelu Stálé konference českého zdravotnictví k ekonomice prevence dne 22. července 2021

Zde naleznou čtenáři Zdravotnického deníku sborník příspěvků přednesených na mezinárodním panelu Stálé konference českého zdravotnictví, který Zdravotnický deník uspořádal 22. července 2021 v Praze k tématu „Ekonomika prevence“.

Panel se uskutečnil pod patronací českého premiéra Andreje Babiše za účasti špiček politiky, medicíny i plátců zdravotní péče z několika zemí. Spolu s českým premiérem zde vystoupili i ministři zdravotnictví ČR a Slovenska Adam Vojtěch a Vladimír Lengvarský nebo bývalý slovenský vicepremiér a ministr zdravotnictví Richard Raši, dnes poslanec Národní rady. O ekonomice prevence přednášeli prezident polské odborné společnosti pro veřejné zdraví profesor Andrzej Mariusz Fal, ředitel Institutu pro výzkum kardiovaskulárních nemocí Univerzity v Tel Avivu profesor Reuven Zimlichman, předseda České kardiologické společnosti profesor Aleš Linhart a předsedkyně České onkologické společnosti docentka Jana Prausová. Pohled ambulantních specialistů přednesl jejich předseda Zorjan Jojko a roli praktických lékařů přiblížil zakládající člen Sdružení praktických lékařů Zdeněk Hamouz. Plátce zdravotní péče reprezentoval ředitel největší české zdravotní pojišťovny VZP Zdeněk Kabátek.

Panelisté jasně poukázali na to, že největším zabijákem současné doby jsou chronická neinfekční onemocnění úzce související s životním stylem, jako jsou kardiovaskulární, onkologická a duševní onemocnění. Jejich výskyt v populaci přitom v posledních letech stagnuje nebo rovnou stoupá, známé způsoby prevence přestávají fungovat a náklady na jejich léčbu rostou. Je proto třeba snižovat rizika škodlivého chování a hledat nové přístupy. Některé z nich panelisté představili konkrétněji.

Sborník si můžete stáhnout zde.

-sed-