Díky kombinaci očkování třetí dávkou vakcíny a obnovení některých epidemických opatření v Izraeli ubývá těžkých případů covidu. Foto: Wikipedie

V Izraeli začalo ubývat případů těžkého průběhu covidu-19, i díky třetí dávce

V Izraeli začalo ubývat případů hospitalizací lidí s těžkým průběhem covidu-19. Odborníci to vysvětlují vakcinací třetí dávkou, kterou dostalo v devítimilionové zemi zatím něco přes 1,8 milionu lidí.

Server The Times of Israel informoval, že začátkem týdne bylo v nemocnicích přes 700 lidí ve vážném stavu, včera jich bylo 689.

Ve včerejší zprávě vědců z Hebrejské univerzity se uvádí, že je to výsledek kombinace očkování třetí dávkou vakcíny a obnovení některých epidemických opatření. Země proto očekává i pokles denních přírůstků infikovaných, i když se začátkem školního roku může ještě případů přibývat.

Izrael třetí dávkou očkuje od začátku srpna. Původně tuto vakcínu dostávali lidé starší 60 let, nyní už je k dispozici i třicátníkům. Podle expertů by třetí dávka měla lépe chránit proti nakažlivé a tedy rychle se šířící variantě delta.

Vládní poradce pro zdravotnictví Eran Segal řekl, že těžkých případů ubývá, ještě nedávno tvořily dvě procenta nových nákaz, nyní 1,4 procenta.

Vědci z Hebrejské univerzity vypočítali, že ve věkové skupině nad 60 let je mezi neočkovanými pětkrát víc hospitalizací s těžkým průběhem než ve skupině očkovaných.

Ze statistiky ministerstva zdravotnictví vyplývá, že včera ráno připadalo v této věkové skupině mezi neočkovanými na 100.000 obyvatel 267 těžkých případů, zatímco u plně naočkovaných z téže skupiny a na stejný počet občanů to bylo 19 případů. U lidí s dosud nedokončenou vakcinací je v téže věkové skupině přes 58 vážných případů.

Ve čtvrtek země zaznamenala více než 8000 nově nakažených, takže je v Izraeli nyní přes 78.000 aktivních případů. Od začátku epidemie se nakazilo přes milion lidí, a zemřelo 6943 pacientů, ukončenou imunizaci má 5,4 milionu lidí.

-čtk-