Farmaceutický byznys je opět ve znamení nákupů. Sanofi kupuje Kadmon a tím se dostává k léku Rezurock, který se používá pro léčbu takzvané reakce štěpu proti hostiteli (Graft versus Host Disease). Foto: Koláž ZD/Pixabay

Amazon investuje do biotechnologického start-upu a Sanofi jde do další akvizice

Technologický gigant Amazon nejbohatšího člověka planety Jeffa Bezose je součástí konsorcia investorů, kteří podpoří biotechnologickou společnost Mammoth Biosciences. Jde o bezmála 200 milionů dolarů, které firma využije pro vývoj genové terapie a na editaci DNA založené diagnostiky. Francouzská skupina Sanofi rovněž investuje do biotechnologií.

Necelých 200 milionů dolarů (asi 4,2 miliardy korun) hodlá investovat skupina několika firem a investičních fondů do společnosti Mammoth Biosciences, která sídlí v kalifornském San Francisku. Vedle Redmile Group, Foresite Capital, Sixth Street, Decheng Capital nebo Mayfield je mezi investory také technologická společnost Amazon, patřící nejbohatšímu člověku planetu Jeffu Bezosovi.

Mammoth Biosciences chce peníze využít pro vývoj editace DNA za využití metody CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats). Jde o techniku, která se využívá v genetickém inženýrství v molekulární biologii a lze s její pomocí modifikovat genomy živých organismů. Mammoth Biosciences se chce soustředit na zlepšení diagnostiky za využití této technologie, která se již osvědčila při boji proti pandemii koronaviru.

Pandemie nám pomohla

Nejde ale jen o diagnostiku. Mammoth Biosciences se chce zaměřit na proteiny Cas14 a Casɸ, které mohou pomoci při využívání genové terapie, respektive jejím zavádění do pacientova těla. Jde o takzvanou in vivo terapii, kdy lze buňky „editovat“ přímo v pacientově těle. Dosud se využívá ex vivo terapie, kdy se buňky z těla vyjmou, vyléčí a vracejí zpět do těla pacienta.

„Ukázalo se, že pandemie koronaviru výrazně urychlila naši práci na diagnostice. Ale nezaháleli jsme ani při vývoji terapeutických aplikací, kde jsme učinili obrovský pokrok. Peníze, které získáme, nám výrazně pomohou dostat naše terapeutické programy na další úroveň,“ uvedl Trevor Martin výkonný ředitel Mammoth Biosciences.

Sanofi kupuje Kadmon, akcie letí vzhůru

Do biotechnologií má v plánu investovat také francouzská farmaceutická skupina Sanofi. Ta sice stále ještě řeší akvizici americké biotechnologické společnosti Translate Bio, kterou chce koupit za 3,2 miliardy dolarů (asi 68 miliard korun), ale k tomu má v plánu přikoupit ještě jejího rivala, společnost Kadmon sídlící v New Yorku.

Cena, kterou Sanofi akcionářům Kadmonu nabídla, je skutečně impozantní. Za akcii hodlá zaplatit 9,5 dolaru, což představuje skoro 80procentní prémii oproti tržní ceně akcií před učiněním lukrativní nabídky. Akcie společnosti Kadmon na zprávu okamžitě zareagovaly růstem o 72,5 procenta na 9,15 dolaru. A poblíž této hranice se držely i ve zbytku uplynulého týdne.

Vedení Sanofi však ví, co dělá. V portfoliu Kadmonu je totiž lék Rezurock, který se používá pro léčbu takzvané reakce štěpu proti hostiteli, označované jako GvHD (Graft versus Host Disease). Jde o hlavní zdravotní komplikaci po přijetí transplantátu kmenových buněk od geneticky odlišné osoby. Někteří lidé po transplantaci trpí mírnou formou tohoto onemocnění, které zpravidla netrvá dlouho. Jiní pacienti ale mohou zažít závažnou formu, která může vést i ke smrti.

Rezurock přitom před pouhými dvěma měsíci získal povolení pro uvedení na trh od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv. Lék rozšíří stávající portfolio Sanofi v lécích podávaných při transplantacích. „Transformujeme a zjednodušujeme náš medicínský byznys a přesouváme svou pozornost na diferencovaná aktiva na našich klíčových trzích,“ uvedl pro portál FiercePharma.com Olivier Charmeil, který má v Sanofi na starosti medicínský byznys.

Manévry na trhu spotřební medicíny

Třetí významnější akvizicí uplynulého týdne bylo oznámení o převzetí společnosti Héra SAS americkou společností Perrigo. Perrigo chce posílit svůj byznys spotřebitelské medicíny. „Jde o završení naší mnohaleté transformace směrem ke společnosti, která chce být úspěšná na trhu spotřebitelské medicíny,“ uvedl výkonný ředitel Perriga Murray Kessler. Akvizice v hodnotě kolem 2,1 miliardy dolarů (asi 44,9 miliardy korun) bude vypořádána nejpozději do konce prvního pololetí příštího roku.

Petr Musil