Modernizace nemocnice ve Frýdlantu je ve fázi projektové přípravy, která radnici bude stát 6,7 milionu korun. Foto: Wikipedie

Frýdlant nejspíš ještě letos získá podíl v Krajské nemocnici Liberec

Frýdlant na Liberecku nejspíš ještě letos získá minoritní podíl v Krajské nemocnici Liberec (KNL). Dostane 3,63 procenta akcií za to, že do KNL vloží část nemocničního areálu ve Frýdlantu v hodnotě 38,2 milionu korun, který zatím této společnosti pronajímá. Vyplývá to z návrhu programu valné hromady KNL, který včera dostali k dispozici krajští zastupitelé. Valná hromada se bude konat v říjnu. Transakce by měla KNL administrativně usnadnit modernizaci nemocničního areálu v Frýdlantu, řekl ČTK krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS).

„Pokud to budou vlastnit, budou moci investovat do vlastního majetku a bude to mít jednodušší dopady jak daňové, tak i technicko-vlastnické,“ dodal Richter.

Frýdlant se stane čtvrtým akcionářem KNL, většinovým je kraj a dalšími spoluvlastníky jsou města Liberec a Turnov. Největší zdravotnické zařízení v kraji provozuje nemocnice v Liberci a Turnově a od července 2019 také ve Frýdlantu, kde zajišťuje základní péči pro 25.000 lidí z Frýdlantského výběžku. Ztrátovou frýdlantskou nemocnici KNL před dvěma lety odkoupila za 8,6 milionu korun od společnosti EUC, jež kvůli nedostatku lékařů postupně omezila péči a přestala zajišťovat i lékařskou pohotovost. Péči sice postupně KNL obnovila, pro další rozvoj nemocnice je ale nutná modernizace areálu. Město jako vlastník na to nemá a pro KNL je investice do cizího majetku komplikovaná. Na majetkovém vstupu Frýdlantu do KNL se akcionáři formou memoranda dohodli loni. „Teď už jsou to jen technicky nějaké kroky, které je třeba udělat,“ dodal Richter.

Modernizace nemocnice ve Frýdlantu je ve fázi projektové přípravy, kterou platí město. Radnici to bude stát asi 6,7 milionu korun. „Jsme asi tak ve třech čtvrtinách, projekt by měl být hotový do konce února příštího roku,“ uvedl pro ČTK místostarosta Jiří Stodůlka (ODS). Náklady na modernizaci nemocnice se odhadují na 110 milionů korun.

-čtk-