Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech. Foto: VitVit via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Ministerstvo zdravotnictví se pokusí zachovat provoz v Opařanech

Ministerstvo zdravotnictví se pokusí zachovat provoz Dětské psychiatrické nemocnice v Opařanech na Táborsku, které hrozí kvůli nedostatku kvalifikovanému personálu zánik. Pravděpodobnější varianta však je, že se pacienti od ledna 2022 přesunou do českobudějovické nemocnice. Vyplývá to z včerejšího jednání zástupců ministerstva zdravotnictví v Opařanech. ČTK to řekla mluvčí dětské psychiatrické nemocnice Jana Sosna Voňavková.

„Jsou otevřeny dvě varianty řešení současné situace. První je, že se podaří sehnat atestovaní dětští a dorostoví psychiatři tak, aby péče mohla i nadále pokračovat. Druhá varianta je, že Dětská psychiatrická nemocnice Opařany nebude schopna zajistit odbornou zdravotní péči a stávající služby k 31. prosinci 2021 ukončí svůj provoz,“ uvedla mluvčí.

Jihočeský kraj jako jediný akcionář českobudějovické nemocnice už před časem avizoval, že se dokáže připravit na případný přesun pacientů a služeb. Stanovil si podmínku, že mu ministerstvo zdravotnictví pomůže zajistit kvalifikované lékaře. Sosna Voňavková připustila, že ministerstvo více pracuje s možností zániku Opařan.“ Je již v této variantě domluveno, že definitivně ukončí svou činnost lůžková část k 31.prosinci. O provozu ostatních úseků se zatím jedná,“ řekla.

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech má 90 lůžek. Přibližně 50 procent hospitalizovaných pacientů od pěti do 18 let je z Jihočeského kraje. Zařízení léčí ročně na lůžkách a v ambulancích kolem tisícovky dětí z celé České republiky.

Areál nemocnice se rozkládá v barokním komplexu bývalého opařanského zámku, což byl původně od počátku 18. století jezuitský klášter. Po několika majetkových změnách začal provoz psychiatrické léčebny pro dospělé v září 1887. Psychiatrickou péči o dospělé roku 1924 nahradila dětská psychiatrie.

-čtk-