Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech. Foto: VitVit via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Nemocnice v Opařanech skončí, služby převezme nemocnice v Českých Budějovicích

Ministerstvo zdravotnictví chce ukončit provoz dětské psychiatrické nemocnice v Opařanech na Táborsku. Jedná se o jednu ze tří nemocnic tohoto typu v zemi. Služby místo Opařan by měla zajišťovat českobudějovická nemocnice. Novinářům to včera řekl před schůzí jihočeského zastupitelstva hejtman Martin Kuba (ODS). Nemocnice končí kvůli tomu, že má delší dobu nedostatek kvalifikovaných lékařů.

„Zatím jsme se na posledních jednání dohodli, že ministerstvo musí zajistit lékaře, protože my v Českých Budějovicích dětské psychiatry nemáme. Ministerstvo se to snaží udělat a my připravíme prostory, aby zde odpovídající péče byla zajištěna,“ uvedl Kuba. Podle odhadů by měla českobudějovická nemocnice převzít služby Opařan od příštího roku. Pacienti budou přechodně na psychiatrickém oddělení. „Ale budeme budovat zvláštní psychiatrické oddělení pro děti, na což uvolníme budovu současného archivu, pro který postavíme nový objekt,“ řekl Kuba.

Dodal, že Jihočeský kraj, který je jediným akcionářem českobudějovické nemocnice, bude po ministerstvu zdravotnictví vyžadovat peníze na výstavbu nové budovy. „My jsme s tímto projektem nepočítali a nebude to stát pár korun,“ řekl Kuba. Nově zřízená dětská psychiatrie by se stala součástí českobudějovické nemocnice.

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech má 90 lůžek. Přibližně 50 procent hospitalizovaných pacientů od pěti do 18 let je z Jihočeského kraje. Za rok zařízení léčí na lůžkách a v ambulancích kolem tisícovky dětí z celé České republiky.

„Řešíme to velmi intenzivně. Faktem je, že ta situace tam není úplně dobrá z hlediska vybavení lékařským personálem. Bohužel tam v předchozích letech nedošlo k určité generační obměně. Lékaři, kteří tam byli, si nevychovali své nástupce,“ řekl včera ČTK ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Předpokládá, že České Budějovice by pro psychiatry mohly být atraktivnější lokalitou a bude tak snazší tam lékaře získat. „Je pravdou, že dětských psychiatrů obecně moc není. Oslovil jsem všechny dětské psychiatry, kteří atestovali nedávno, s žádostí, aby se zapojili do péče. Věřím tomu, že právě atraktivita Českých Budějovic by mohla vést k tomu, že tam ti mladí lékaři půjdou,“ řekl ministr.

Další případné využití areálu nemocnice v Opařanech zatím není jasné, podle Vojtěcha je prioritou zajištění péče. Komplex by ale podle něj mohl sloužit například pro další sociální služby.

Areál nemocnice se rozkládá v barokním komplexu bývalého opařanského zámku, což byl původně od počátku 18. století jezuitský klášter. Po několika majetkových změnách začal provoz psychiatrické léčebny pro dospělé v září roku 1887. Psychiatrická péče o dospělé byla roku 1924 nahrazena dětskou psychiatrií.

-čtk-