Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na jednání se zástupci zaměstnavatelů. Foto: Twitter / Adam Vojtěch

Plošné testování v zaměstnání není zatím podle Hospodářské komory „na stole“

Epidemická situace je podle prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého relativně dobrá. Témata případného uzavírání provozů, které podnikatelé podle něj jednoznačně odmítají, nebo plošné testování ve firmách nejsou tak momentálně „na stole“, řekl včera ČTK po jednání na ministerstvu zdravotnictví. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek ovšem upozornil na rizika, která mohou mít na šíření nákazy vliv. Podnikatelské svazy se s ministrem zdravotnictví proto znovu sejdou ve druhé polovině září.

Epidemická situace je podle prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého relativně dobrá. Témata případného uzavírání provozů, které podnikatelé podle něj jednoznačně odmítají, nebo plošné testování ve firmách nejsou tak momentálně „na stole“. Dlouhý to řekl ČTK včera po jednání zástupců podnikatelů, včetně Svazu průmyslu a dopravy, na ministerstvu zdravotnictví.

Hospodářská komora podle svého prezidenta dlouhodobě apeluje na vládu, aby povinnost pracovníků prokázat se v zaměstnání testem zaváděla jen v místech, kde se zhorší epidemická situace. Zaměstnavatelé jsou podle Dlouhého ochotni výsledky testů kontrolovat, ale nechtějí testování organizovat. „Podle individuálních možností a konkrétních podmínek jsou podniky připravené zaměstnancům v zajištění testů pomáhat, například poskytovat vlastní testovací kapacity. Taková pomoc ale musí být dobrovolná, nikoliv nařizována vládou jako povinnost,“ uvedl Dlouhý.

Vojtěch minulý týden řekl, že povinné pravidelné testování ve firmách by dávalo smysl, pokud by počet nakažených za týden v přepočtu na 100.000 obyvatel přesáhl hodnotu 75. K včerejšímu dni bylo podle informací na webu ministerstva zdravotnictví potvrzeno 13 případů koronaviru na 100.000 lidí.

Podle Dlouhého není možné již opakovat uzávěry ekonomiky. Podnikatelé podle něj naopak považují za smysluplné udržení režimových opatření jako je nošení respirátorů a roušek, omezení počtu lidí nebo dezinfekce tam, kde to bude logické. Pro mnoho podnikatelů by další uzávěra mohly být likvidační, je přesvědčený Dlouhý.

Jsou tu rizika, sejdeme se zase v září

Prezident Hospodářské komory dále po jednání zmínil, že ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek ovšem upozornil také na rizika, která mohou mít na další šíření nákazy vliv.

Jedním z těchto rizikových faktorů je návrat dětí do školy. „V některých okolních zemích, z nichž nejvíce zajímavé je Německo, ale paradoxně i Švýcarsko, kde mají epidemickou situaci výrazně horší než my, šly děti do školy už před 14 dny. To spolu s návratem lidí z dovolených, změnami počasí a příchodem standardních podzimních dnů, ostatně si to pamatujeme z loňského září, vytváří rizika a otazníky, jestli ta příznivá situace bude pokračovat,“ řekl Dlouhý.

Dalším rizikem je proočkovanost, která podle Dlouhého není ideální. Na včerejším jednání se podle něj proto mluvilo třeba o některých profesích včetně zdravotnického personálu nebo uklízeček v seniorských domech v některých krajích, které nejsou plně proočkované. Přitom se denně dostávají do kontaktu se staršími lidmi, kteří jsou vůči viru více zranitelní, dodal. Otázkou podle Dlouhého je také to, do jaké míry varianta delta umí prorazit současné očkování. Což podle něj vede k diskusi o třetí dávce.

Na jednání se tak podle Dlouhého domluvilo, že k diskusi by se zástupci podnikatelů a resort zdravotnictví vrátili mezi 20. a 30. zářím. V té době podle něj bude možné vyhodnotit první týdny návratu života k běžnému podzimnímu režimu.

„V této situaci odmítáme jakékoliv diskuse o nějakých plošnějších opatřeních, která by měla postihnout naše podnikatele. I když musím říct, že ani ze strany vládních představitelů, respektive v tomto případě pana ministra zdravotnictví Vojtěcha, jsme ani nic takového neslyšeli,“ dodal Dlouhý.

-čtk-