Těhotné mají podle lékařů vyšší riziko závažného průběhu nemoci. Foto: Pixabay

Vakcinologové očkování těhotných proti covidu-19 nově přímo doporučují

Česká vakcinologická společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně nově přímo doporučuje očkování těhotných proti covidu-19. V červnu ho vakcinologové označili za možné a stanovili podmínky, například neočkovat do 12. týdne těhotenství. Doporučovali ho pak zejména ženám pracujícím ve zdravotnictví, s astmatem nebo cukrovkou a starším 35 let.

Česká vakcinologická společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně ve svém doporučení z konce srpna nově přímo doporučuje očkování těhotných proti covidu-19. V červnu ho vakcinologové označili za možné. V ČR bylo dosud očkováno asi 5,7 milionu lidí. Kolik mezi nimi bylo těhotných, data neuvádějí.

„Prospěch z očkování pro gravidní ženy výrazně převyšuje teoretické riziko vakcinace, a proto se očkování těhotných žen doporučuje. Očkovat je možné v kterémkoli stadiu gravidity,“ píše se v doporučení. Těhotné mají podle lékařů vyšší riziko závažného průběhu nemoci. Přednost by u nich ale měly dostat mRNA vakcíny před ostatními typy.

V červnu společnost ve stanovisku doporučovala očkovat raději až po dokončení 12. týdnu těhotenství. Doporučovali ho pak zejména ženám pracujícím ve zdravotnictví, s astmatem nebo cukrovkou a starším 35 let. Při zjištění těhotenství po první dávce odborníci radili druhou dávku odložit až po dvanáctém týdnu. Očkování nově doporučují i ženám, které otěhotnět plánují.

Podle odborné společnosti dostupná data ukazují, že vakcína je v těhotenství účinná a vytváří imunitu, zároveň nejsou známá žádná rizika pro ženu či plod. Uvádí také, že vakcíny nemají negativní vliv na plodnost žen ani mužů, což je jedna z dezinformací, která se o očkování proti covidu-19 šíří.

Vakcínu doporučují i kojícím. „Protilátky vytvořené po vakcinaci se dostávají do mateřského mléka, což může být prospěšné pro kojené dítě,“ píše se v materiálu. U dítěte není po očkování matky nijak nutné upravovat očkovací schéma běžných dětských vakcín.

Do jara letošního roku lékaři očkování těhotných a kojících žen nedoporučovali zejména proto, že neexistoval dostatek dat, nebyly zapojené do klinických studií. V některých zemích, například Německu, dostávaly těhotné přednost v očkování před svými vrstevnicemi jako ženy s vyšším rizikem vážného průběhu.

-čtk-