Národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová. Foto. Radek Čepelák

Neziskové organizace vyzvaly protidrogovou koordinátorku Vedralovou k odstoupení, ta k tomu nevidí důvod

Asociace nestátních organizací vyzvala národní protidrogovou koordinátorku Jarmilu Vedralovou k odchodu z funkce. Podle expertů na problematiku závislostí není kompetentní a schopná českou protidrogovou politiku řídit, svým působením přispívá k její destabilizaci. Asociace to uvedla ve svém prohlášení, které zveřejnila včera na tiskové konferenci. Adiktologické služby po republice včera v poledne na znamení protestu na čtvrt hodiny zastavily provoz. Vedralová však ke své rezignaci nevidí důvod a zdůrazňuje, že se za jejího působení výrazně navýšil rozpočet. Podle ní protest adiktologů působí jako předvolební akce.

Výzvou k rezignaci protidrogové koordinátorky Jarmily Vedralové reagovala Asociace nestátních organizací, která zastřešuje 27 organizací zajišťujících adiktologické a sociální služby pro osoby ohrožené závislostním chováním, na odchod dlouholetého šéfa Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti a mezinárodně uznávaného odborníka Viktora Mravčíka. Ten podal výpověď a ve funkci končí na konci října s tím, že se nechce podílet na současném směřování politiky v oblasti závislostí.

Asociace to označila za poslední kapku a upozornila, že vládní protidrogový odbor, který Vedralová řídí od srpna 2018, opustili v nedávné době i další klíčoví odborníci. „V kombinaci s dalšími fatálními přešlapy, neschopností a neochotou stávajícího vedení odboru protidrogové politiky zajistit pro adiktologickou péči v ČR odpovídající financování či bránit neustálým pokusům o přesun agendy pod ministerstvo zdravotnictví tak dochází k plíživé destrukci adiktologické péče. Poskytovatelé adiktologických služeb již nemohou nadále mlčet a vyzývají národní koordinátorku k rezignaci,“ uvádí asociace v prohlášení. Adiktologické služby po republice včera v poledne také na znamení protestu zastavily na čtvrt hodiny svůj provoz.

Asociace: Hrozí rozpad racionální integrované protidrogové politiky

Jarmila Vedralová řídí odbor protidrogové politiky na úřadu vlády od srpna 2018. Jako národní protidrogová koordinátorka je také výkonným místopředsedou meziresortní Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky, které předsedá premiér Andrej Babiš (ANO). Její jmenování vyvolalo ve své době nesouhlasné reakce expertů i kritiku opozičních Pirátů.

Adiktologické služby včera v celé republice zastavily na 15 minut svůj provoz a vyfotily se u toho. Foto: Asociace nestátních organizací

Poskytovatelé adiktologické péče zmiňují neodbornost Vedralové, rozpad odborných týmů, ohrožení monitoringu či zajištění služeb i legislativy. Obávají se také, že nebude prosazovat již připravený návrh zákona o agentuře pro financování a koordinaci protidrogové politiky a že se vládní protidrogový odbor přesune pod resort zdravotnictví. V posledních letech se totiž tato snaha objevila opakovaně, naposledy letos v červnu. Po hlasité kritice, která zdůrazňovala, že problematika se týká více resortů a bez multidisciplinárního přístupu koordinovaného centrálně z úřadu vlády se neobejde, se to neuskutečnilo. „Teď však máme informace zevnitř úřadu, že k přesunu dojde hned po volbách,“ tvrdí ředitel asociace Matěj Hollan. Podle něj by to mimo jiné znamenalo automatické snížení rozpočtu, protože nepůjde o resortní prioritu.

Případný rozpad racionální integrované protidrogové politiky ČR, která stojí na vyváženosti prevence, léčby a represe, a sítě adiktologických služeb budované desítky let by podle ředitele asociace mohl mít závažné důsledky jako nárůst epidemie HIV, žloutenky nebo kriminality spojené s nelegálními drogami. „Doposud není také nijak řešena oblast alkoholu a tabáku, což sebou přináší nárůst onkologických onemocnění nebo zhoršení psychického stavu obyvatelstva,“ konstatuje Hollan.

Vedralová: Rozpočet posílil, přesun se aktuálně neřeší

„Za mého působení došlo k výraznému posílení finančního zajištění adiktologických služeb, což přineslo i vznik nových služeb a zvýšilo dostupnost této péče,“ brání se Vedralová. „Zároveň byly přijaty zásadní koncepční  materiály pro obor Adiktologie a jeho další rozvoj, které se roky nepodařilo prosadit. Za změnu lze z mého pohledu označit i větší důraz na prevenci vzniku rizikového chování, která byla v předchozím období značně opomíjená,“ uvedla dále pro Zdravotnický deník.

Odchod Viktora Mravčíka podle svých slov respektuje jako jeho osobní rozhodnutí. „Důvody jsem se dozvěděla až po tomto jeho rozhodnutí,“ upřesnila. A nesouhlasí s tím, že by docházelo k odklonu od priorit schválených v rámci současné národní protidrogové strategie vypracované pod jejím vedením. Připomíná, že do problematiky nově přinesla téma zneužívání psychoaktivních léčivých přípravků, kterým se do té doby nevěnovala pozornost. Zároveň odmítá, že by se chystala přestěhovat na ministerstvo zdravotnictví. „Přesun není aktuálně řešený. Demonstrace v tomto čase působí spíše jako předvolební akce,“ konstatuje protidrogová koordinátorka.

Matěj Hollan jakoukoli souvislost s volbami odmítá. „Tím impulsem byl odchod Viktora Mravčíka. Naopak – naše zkušenost s premiérem Babišem je dobrá. Ale není odborník. Ten problém je čistě v osobě paní koordinátorky,“ uzavírá Hollan.

-sed-, -čtk-