Elektronické recepty mají v Německu ušetřit přibližně 500 milionu eur ročně. Foto: Koláž ZD

V Německu prodlužují testovací provoz eReceptu. Ostrý start by ale měl nastat podle plánu

Testovací provoz elektronického receptu, který v Berlíně a Braniborsku běží od července, bude prodloužen. Původně měl skončit na konci září, ale dojde k tomu až na konci listopadu. Na termínu ostrého celoněmeckého startu eReceptu by se však nic změnit nemělo. Uvádí to deník Deutsches Ärzteblatt.

Když v červenci letošního roku došlo ke spuštění testovacího provozu v Berlíně a spolkové zemi Braniborsko, počítalo se s jeho ukončením nejpozději v září. Jenže valná hromada akcionářů společnosti Gematik (která celý systém zaštiťuje a provozuje) rozhodla, že se konec testovacího provozu posune až na 30. listopad.

Důvodem k prodloužení testovacího provozu o dva měsíce oproti původním představám je výrazný nárůst počtu uživatelů a s tím souvisejících počítačových systémů. Zatím ne všichni praktičtí lékaři nebo lékárny, s nimiž se pro zapojení do systému elektronického receptu počítalo, byli schopni zadat potřebné údaje a aktualizace pro zapojení do celého systému.

Vychytat pár much

Zpoždění ale nenastalo pouze na straně poskytovatelů zdravotní péče, ale také u pojištěnců. Mnoho z nich totiž ještě nevlastní nejnovější generaci elektronické zdravotní karty s požadovaným rozhraním a příslušným PINem, jak uvedl deník Deutsches Ärzteblatt.

Karta a PIN příslušné zdravotní pojišťovny jsou přitom předpokladem pro to, aby pacienti mohli aplikaci elektronického receptu plně využívat. Tedy přijímat a spravovat recepty v aplikaci. Spolkové ministerstvo zdravotnictví v posledních dnech získalo přísliby velkých zdravotních pojišťoven k jejich aktivnímu zapojení do testovací fáze. Dá se tedy předpokládat, že celý systém projde opravdovou zatěžkávací zkouškou.

Generální ředitel společnosti Gematik Markus Leyck Dieken ale všechny ujišťoval, že systém elektronického receptu je funkční. „Gematik implementoval a poskytl technické požadavky na elektronický recept včas, a testovací fáze zatím jasně ukazuje, že eRecept funguje,“ řekl Leyck Dieken podle deníku Deutsches Ärzteblatt. Podle něho přesto vychází najevo, že jde o náročný projekt. Nakonec prý ale bude úspěšný, protože přinese tolik očekávané elektronické recepty.

Podle Leycka Diekena předchozí fáze testování pomohly odhalit některé problémy, kdy bylo potřeba provést několik úprav. Na druhé straně se neobjevila žádná místa, kvůli nimž by byl systém neprůchodný nebo nevyhovující.

Generální ředitel společnosti Gematik zároveň ujišťoval, že i přes prodloužení testovací fáze projektu není původní plán ostrého startu ohrožen. Po celém Německu by měl být elektronický recept zaveden 1. ledna 2022. „Na tom by se nemělo nic měnit,“ dodal Leyck Dieken.

První krůčky už za Schrödera

Přesto lze ale říci, že elektronický recept do Německa přichází se značným zpožděním. Naši západní sousedé totiž cestu k elektronickým receptům nastoupili již v roce 1998. První funkční verze tohoto prvku digitálního zdravotnictví byla představena o šest let později na veletrhu MEDICA 2004 v Düsseldorfu.

V té době stála v čele rezortu zdravotnictví Ulla Schmidtová (SPD). Věřila, že elektronický recept bude brzy zaveden plošně. Legislativní základ k tomu byl položen v témže roce 2004 v rámci reformy zdravotnictví. Tehdejší kabinet Gerharda Schrödera prosadil zákon o modernizaci systému povinného zdravotního pojištění, jehož součástí byl elektronický zdravotní průkaz.

K elektronickému receptu tak chyběl už jen krůček. Jenže proti zákonu se tenkrát postavily z velké části samosprávy, a z projektu sešlo. Oporu nakonec ztratil i u lékárníků poté, co byla uzákoněna možnost on-line nákupu léků. Elektronické recepty vrátil zpět do hry až současný dosluhující spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU), který je v úřadu od března 2018.

Zda se eRecept spustí ještě za jeho úřadování, nemá Spahn příliš ve svých rukou. Vše bude záviset na délce povolebního vyjednávání. Hlasování do Spolkového sněmu totiž dopadlo tak, že CDU/CSU a SPD spolu mohou dál vládnout ve velké koalici, ale také každá ze stran mohou najít své koaliční partnery, a to Zelené a FDP.

Petr Musil