Kandidát TOP 09 na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek není členem vlády, a nechce se proto podílet na rozhodování o protiepidemických opatřeních. Foto: Archiv Zdravotnického deníku

Válek (TOP 09) odmítl účast na radě vlády pro zdravotní rizika

Na včerejší jednání rady vlády pro zdravotní rizika dostal opět pozvánku i kandidát TOP 09 na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek. Účast ale odmítl, uvedl na twitteru. Zdůvodnil to tím, že není členem vlády, aby se mohl podílet na rozhodování v této oblasti. Podle něj by se epidemie covidu-19 měla řešit odborně a nabídl odborníkům, aby se zúčastnili jednání AntiCovid týmu koalice Spolu.

Vlastimil Válek včera uvedl, že dostal další pozvání na radu pro zdravotní rizika, která je poradním orgánem vlády a kde se mimo jiné řeší protiepidemická opatření proti šíření covidu-19. „Musím jej však odmítnout a znovu zopakovat, že nejsem členem vlády, abych se mohl jakkoli podílet na rozhodování v této oblasti,“ napsal.

Podle něj se epidemie má řešit odborně a nabídl odborníkům z ministerstva zdravotnictví, aby o jednotlivých opatřeních, strategickém plánu a variantách řešení diskutovali s AntiCovid týmem koalice Spolu. Klíčová rozhodnutí se podle Válka nemají odvíjet od rad marketérů. Dodal, že je ochoten se jednání vládní rady zúčastnit poté, co budou všechny odborné otázky vydiskutované a odborníci z ministerstva i koalice Spolu naleznou odbornou shodu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v dopise Válkovi odmítl, že by vláda přijímala opatření v boji proti covidu na základě rad marketérů. „Pozváním na Radu vlády pro zdravotní rizika na Vás nechceme přenášet žádnou zodpovědnost. Zodpovědnost samozřejmě neseme my,“ uvedl Babiš. Pozvání mělo sloužit k tomu, aby si Válek jako zástupce AntiCovid týmu poslechl argumenty odborníků a měl možnost říct svůj názor k přijímaným opatřením.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je to škoda, že se Válek nezúčastnil. Podle něj není rada vlády politickým orgánem, na její zasedání chodí odborníci, například epidemiolog Petr Smejkal, předseda vakcinologické společnosti Roman Chlíbek či molekulární biolog Marián Hajdúch. „Myslím, že je to platforma, kde se dají tyto věci řešit,“ konstatoval.

Premiér Babiš (ANO) minulý týden kritizoval přístup pravděpodobné budoucí vlády koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými k diskusi o boji proti covidu-19. Prohlásil, že Válek dělá politiku místo toho, aby se zapojil do debat o podobě opatření.

Válek v některých médiích uvedl, že bude chtít sestavit novou poradní skupinu odborníků. Podle serveru iRozhlas.cz ji má sestavit Chlíbek a budou v ní i členové skupiny MeSES kolem Smejkala. Skupina MeSES byla v minulosti poradním orgánem ministerstva zdravotnictví, nyní funguje samostatně.

-čtk-