Petr Fiala považuje za nutné dělat vše pro to, aby nemusel být vyhlášen nouzový stav. Foto: Tomáš Cikrt

Fiala: Na opatřeních se nejprve měly domluvit ministerstvo a AntiCovid tým

Podle předsedy ODS a kandidáta na premiéra Petra Fialy se na opatřeních proti covidu nejprve měly domluvit ministerstvo zdravotnictví a AntiCovid tým, v němž jsou sdruženi experti pěti stran tvořících nový kabinet. Řekl to včera novinářům po návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici. AntiCovid tým podle Fialy představí své návrhy po čtvrtečním jednání s experty resortu zdravotnictví.

Ministerstvo ve čtvrtek vládě navrhne mimo jiné to, aby se od pondělí dál nepoužívaly jako covidový certifikát negativní testy. Současně však navrhne některé výjimky.

Podle Fialy bylo domluvené setkání AntiCovid týmu se zástupci resortu. Měli se shodnout na dalším postupu a až následně jej oznámit veřejnosti. Členové týmu podle něj dnes celý den pracovali na dalších řešeních situace, bez ohledu na výsledek čtvrtečního jednání návrhy následně představí.

Česko si nemůže dovolit, aby se z covidu stal předmět politických střetů, míní Fiala. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) dnes odmítl tvrzení, že se nynější vláda bojí přijímat opatření proti šíření covidu a bála se rozhodovat. Prohlásil mimo jiné, že má plné zuby politizace covidu. Ministerstvo podle něj už nebude čekat na to, až se k navrhovaným opatřením vyjádří AntiCovid tým.

Fiala považuje za nutné dělat vše pro to, aby nemusel být vyhlášen nouzový stav. Pořád vidí prostor v adresném oslovování rizikových skupin zdravotními pojišťovnami a praktickými lékaři v souvislosti s očkováním proti covidu-19. Pracovat se podle něj musí i na tom, aby zvláště senioři a rizikové skupiny obdrželi i třetí dávku vakcíny, na ochraně lidí v domovech seniorů. Zásadní je též sledovat, co se děje v nemocnicích, a mít jasný plán případných přesunů pacientů z kapacitně přetížených zařízení.

V úterý přibylo v Česku nejvíc nákaz covidem-19 za den od začátku epidemie loni v březnu. Nově nakažených bylo 22.479, zhruba o polovinu víc než za předchozí úterý. Rostl i počet hospitalizovaných s covidem-19, ale méně výrazně. Za uplynulý týden jejich množství stouplo přibližně o čtvrtinu na 4425. Zvyšují se i případy úmrtí lidí s covidem-19.

-čtk-