Nemocnicí roku byla vyhlášena nemocnice v Českých Budějovicích. Foto: Jihočeský kraj

Nemocnice roku opět stojí v Českých Budějovicích, zdravotní pojišťovnou roku je Zaměstnanecká pojišťovna Škoda

Nejlepší nemocnice roku 2021 stojí podle průzkumu neziskové organizace HealthCare Institute v Českých Budějovicích, stejně jako vloni. Jako druhá se umístila Nemocnice Strakonice, na bronzové příčce pak Nemocnice Písek. Zdravotní pojišťovnou letošního roku je Zaměstnanecká pojišťovna Škoda. Následují Česká průmyslová zdravotní pojišťovna a Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR. Výsledky každoroční ankety byly včera již pošestnácté vyhlášeny na odborné konferenci Efektivní nemocnice, kterou institut každoročně pořádá.

Nejlepší nemocnice v Česku stojí podle výsledků ankety neziskové organizace HealthCare Institute (HCI) v jižních Čechách. Absolutním vítězem se stala stejně jako vloni Nemocnice České Budějovice, druhá v pořadí skončila Nemocnice Strakonice, třetí místo získala Nemocnice Písek. Následuje Vojenská nemocnice Olomouc a na pátém místě je Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno.

Průzkum probíhal letos od února do srpna ve 150 zařízeních s akutními lůžky z celé České republiky a zapojilo se do něj 76 tisíc respondentů. Autoři následně sestavili žebříček nemocnic ve čtyřech kategoriích: finanční zdraví, míra bezpečnosti a také spokojenosti ambulantních a hospitalizovaných pacientů a zaměstnanců nemocnic.

Pacienti stále více dají na vlastní zkušenost a doporučení známých

V očích pacientů zcela zvítězila mezi fakultními nemocnicemi Ústřední vojenská nemocnice v Praze (ÚVN), mezi ostatními nemocnicemi pak Domažlická nemocnice (hospitalizovaná pacienti) a Nemocnice Náchod (ambulantní pacienti).

„Za posledních deset let se změnilo chování hospitalizovaných pacientů ve smyslu možnosti volby zdravotnického zařízení. Pacienti stále více volí nemocnici na základě vlastní zkušenosti či doporučení svých známých a méně na doporučení lékaře,“ komentoval výsledky zakladatel HCI Daniel Vavřina.

V kategorii finanční zdraví zvítězila mezi fakultními zařízeními FN Plzeň, mezi ostatními nemocnicemi Nemocnice Český Krumlov. Ta se v této kategorii také stala absolutním vítězem. Autoři průzkumu v této souvislosti uvedli, že v celkovém hodnocení finančního zdraví figurují mezi prvními deseti zařízeními jen čtyři organizace spadající přímo pod působnost ministerstva zdravotnictví, které nicméně vyplácejí nejvyšší průměrnou mzdu. „Přímo řízené organizace hospodaří hůře než nemocnice zřízené jinými subjekty, kde naopak excelují nemocnice zřízené kraji,“ dodávají autoři průzkumu.

Online nejlépe komunikuje, stejně jako vloni, Fakultní nemocnice Olomouc a z nefakultních nemocnic pak Nemocnice Plzeňského kraje. „Tento rok nám ukázal, že online komunikace nemocnic a zdravotních pojišťoven je čím dál důležitější. V době, kdy většinu informací čerpáme z internetu, je zásadní, aby byly nemocnice i pojišťovny schopny s pacienty komunikovat moderně, vstřícně a zároveň jednoduše, což ocení zejména lidé v pokročilém věku,“ dodal Daniel Vavřina.

Nejlepší pojišťovnou je ta nejmenší

HCI letos posedmé vyhlásila také výsledky ankety týkající se českých plátců. Průzkum hodnotil komunikaci všech sedmi zdravotních pojišťoven s pojištěnci a zdravotnickými zařízeními. Zdravotní pojišťovnou roku se podle něj stala nejmenší Zaměstnanecká pojišťovna Škoda. Ta je také nejoblíbenější mezi pojištěnci a ambulantními lékaři.

Na druhém místě skončila Česká průmyslová zdravotní pojišťovna a bronzovou příčku obsadila Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR. Tu také nejlépe hodnotili ředitelé nemocnic a byla oceněna i za nejlepší preventivní programy pro děti a dorost. Mezi největšími zaměstnavateli zvítězila Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR, v online komunikace pak RBP, zdravotní pojišťovna.

-sed-