Foto: Pixabay

Počty studentů všeobecného lékařství rostou

Počty studentů v prvních ročnících magisterského studia všeobecného lékařství začaly díky zvýšené finanční podpoře lékařských fakult narůstat. Vyplývá to z materiálu, o kterém ve čtvrtek ministr školství Robert Plaga (za ANO) informoval vládu. Jeho úřad to včera sdělil ČTK v tiskové zprávě. Podle náměstka pro řízení vysokých škol Pavla Dolečka může v oboru přibýt ročně 283 studentů navíc, celkem se množství nově přijatých může zvednout na 2.172. V lednu bylo podle statistik ministerstva školství na osmi lékařských fakultách v ČR 4.616 nově zapsaných studentů.

Vláda v roce 2018 rozhodla, že lékařské fakulty dostanou na navýšení počtu studujících oboru všeobecné lékařství do roku 2029 zhruba 6,8 miliardy korun. Důvodem byl prohlubující se deficit lékařů ve zdravotnickém systému. Před navýšením fakulty přijímaly asi každého desátého až patnáctého zájemce. Ne všichni, kteří splnili podmínky přijímacích zkoušek, mohli být z kapacitních důvodů přijati. Na začátku akademického roku 2019/2020 ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že díky přidání peněz fakulty nově přijaly meziročně asi o 20 procent studentů víc, tedy zhruba 340 nových mediků navíc.

Podle ministerstva školství šlo na navyšování kapacit fakult v prvních dvou letech půl miliardy korun ročně. Od příštího roku se podpora zvýší na 600 milionů korun a od roku 2025 na 700 milionů. Počet studentů lékařství by se měl zvýšit o 15 procent. „Požadované navýšení 15 procent představuje za všechny fakulty ročně 283 studentů, což je po navýšení celkem 2.172 nově přijímaných studentů, a to je dobrá zpráva,“ řekl náměstek pro řízení sekce vysokého školství, vědy a výzkumu Doleček.

Podle úřadu využily fakulty peníze mimo jiné na pořízení a modernizaci přístrojů, jako jsou simulátory, trenažéry, vzorové lůžkové pokoje a jejich vybavení. Příspěvky se také rozdělují na zkvalitňování výuky, rozšiřování akademického sboru či opatření ke snížení studijní neúspěšnosti, popsala mluvčí ministerstva Aneta Lednová. „Konečný přínos pro zdravotnický systém pak bude záležet také na následných podmínkách při přechodu těchto absolventů do praxe a pro setrvání v ní,“ řekla.

Ze statistik ministerstva vyplývá, že na osmi lékařských fakultách v ČR studovalo v minulém roce 21.773 posluchačů, absolventů bylo 3269. V roce 2018 bylo studentů 20.781 a absolventů 3283. Nově zapsaných bylo loni 4616, zatímco o dva roky dříve o 560 méně.

Následkem demografického vývoje, kdy ze středních škol začínají vycházet silnější ročníky narozené po roce 2000, skončilo v minulém roce na vysokých školách období úbytku studentů trvající od roku 2011. Počet studujících se zvedl meziročně zhruba o 3,7 procenta přibližně na 299.400. Ke studiu se poprvé zapsalo asi o 7,5 procenta lidí víc než v roce 2019. V následujících letech se tak zřejmě bude počet studujících kontinuálně zvyšovat.

-čtk-