Moderna na vývoj a testování vakcíny získala z peněz amerických daňových poplatníků téměř 10 miliard dolarů. Smlouvy má uzavřené v hodnotě 35 miliard dolarů. Foto: Pixabay

Začal boj o miliardy za vakcíny. Moderna se pře o patent, AstraZeneca opouští neziskový princip

Kdo je autorem vakcíny proti koronaviru, kterou na trh dodává biotechnologická společnost Moderna? Moderna tvrdí, že ona, americký Národní institut zdraví to ale vidí jinak. Ve sporu nejde o nic menšího než miliardy dolarů. O peníze jde „až v první řadě“ také farmaceutické společnosti AstraZeneca, která už nebude chtít svou očkovací látku zajišťovat na neziskovém principu.

Mezi americkou biotechnologickou společností Moderna a Národním institutem zdraví (NIH – National Institutes of Health) se rozhořel sport o autorství vakcíny Spikevax proti koronaviru. Moderna tvrdí, že Institut na vývoji vakcíny jen spolupracoval, NIH si však nárokuje spoluautorství, což by znamenalo podíl na patentu a rovněž na příjmech, které z očkovací látky Moderně plynou.

Společnost Moderna při podávání své žádosti o patentovou ochranu uznala, že vědci z NIH na vakcíně spolupracovali. Současně ale tvrdí, že se nepodíleli na „objevení“ samotného principu, na kterém vakcína Spikevax funguje. O sporu jako první informoval deník The New York Times.

Moderna: Samotnou vakcínu jsme vyvinuli my

Moderna podle NIH sice do žádosti o patentovou ochranu přiznala podíl vědců z NIH na jednom z menších patentů, avšak je odmítla zahrnout do patentu, který pokrývá vakcínu mRNA-1273 jako celek. „Vynechání vědců NIH z hlavní patentové žádosti zbavuje NIH spoluvlastnického podílu na této přihlášce k patentu, který z ní nakonec vznikne,“ uvedl Národní institut zdraví.

Institut tvrdí, že jeho tři vědci z Výzkumného centra pro vakcíny, John R. Mascola, Barney S. Graham a Kizzmekia s. Corbett, pracovali s vědci společnosti Moderna na návrhu genetické sekvence, která podněcuje očkovací látku k vyvolání imunitní reakce. A proto zmíněná trojice měla být uvedena v hlavní přihlášce k patentu.

S tím ovšem Moderna nesouhlasí. „Moderna po celou dobu uznávala podstatnou roli, kterou NIH sehrál při vývoji vakcíny proti koronaviru. To zahrnuje uznání, že vědci z NIH během vývoje vakcíny k jejímu vzniku přispěli. Pouze vědci z Moderny ale navrhli samotnou vakcínu mRNA-1273,“ uvedla společnost Moderna ve svém prohlášení.

Monopol financovaný daňovými poplatníky?

Stojí za zmínku, že spor mezi Modernou a NIH probíhá za zavřenými dveřmi už více než rok. Teprve nyní se dostal na veřejnost. A právě ta je z přístupu Moderny poněkud konsternovaná. Moderna totiž na vývoj a testování vakcíny získala z peněz amerických daňových poplatníků téměř 10 miliard dolarů, jak uvedl deník The New York Times. Do konce příštího roku má navíc uzavřené smlouvy na dodávky vakcíny v hodnotě kolem 35 miliard dolarů.

Do sporu se vložila také nezisková organizace na ochranu práv spotřebitelů Public Citizen. Ta adresovala řediteli Národního institutu zdraví dopis, v němž ho vyzvala, aby veřejně objasnil roli NIH při vývoji vakcíny a aby vysvětlil, jaké kroky hodlá NIH podniknout k plnému uznání vědců z NIH jako spoluautorů vakcíny mRNA-1273. Organizace zatím odpověď podle deníku The New York Times neobdržela.

„Nejde jen o vymáhání patentových práv. Je to také o otázce dodávek na trh. Patenty vedou ke vzniku monopolů, což je uprostřed pandemie hrozná představa, že soukromá společnost má monopol na část život zachraňující technologie,“ uvedl pro NY Times Zain Rizvi ze organizace Public Citizen.

AstraZeneca: Virus už se mění na endemický

O miliardy liber se však nechce nechat připravit ani další farmaceutická společnost, která na trh vakcínu proti koronaviru rovněž dodává. Britská skupina AstraZeneca totiž podepsala několik kontraktů na příští rok, na jejichž základě už nebude očkovací látku zajišťovat na neziskovém principu. S odkazem na informace přímo z AstraZeneky to uvedla stanice BBC.

Původně přitom AstraZeneca přislíbila, že vakcíny bude dodávat bez nároku na zisk po dobu, kdy bude trvat koronavirová pandemie. Jenže podle výkonného ředitele AstraZeneky Pascala Soriota se už SARS-CoV-2 a jím způsobené onemocnění stává endemickým. „Virus se mění v endemický, což znamená, že se s ním musíme naučit žít,“ řekl pro BBC.

Podle kritiků ale změna neziskového principu v ziskový povede k horší dostupnosti vakcíny v méně ekonomicky rozvinutých zemí. To však Soriot odmítá. „Není to něco, co nám bude zajišťovat obrovské zisky. Cena vakcíny bude navíc odstupňovaná tak, aby bylo zajištěno, že bude dostupná,“ vysvětlil pro BBC.

Do konce roku AstraZeneca dodá kolem 250 milionů dávek do programu Covax, z něhož čerpají rozvojové země. AstraZeneca zároveň patří k výrobcům, kteří si za vakcínu proti koronaviru účtují jedny z nejnižších cen. Podle BBC jde o rozmezí od 4 do 8,1 dolaru za dávku. Nejdražší je Moderna, která účtuje za dávku 25 až 37 dolarů, Pfizer/BioNTech mezi 18 a 19 dolary, Johnson&Johnson zhruba 10 dolarů, podobně jako výrobce ruské vakcíny Sputnik V.

Petr Musil