Podle šéfa Německé lékařské komory Klause Reinhardta chybí v pozičních dokumentech SPD, Zelených a FDP jasná strategie a koncepce, jak překonat narůstající nedostatek kvalifikovaných pracovníků ve zdravotnictví. Foto: Flickr/Jernej Furman

Zdravotnictví musí být ústředním tématem příští vlády, zaznělo na konferenci německých lékařů

Politika v oblasti zdravotnictví se musí dostat do centra pozornosti příští spolkové vlády. Na 125. kongresu německých lékařů Deutscher Ärztetag, který se konal v Berlíně, to řekl šéf Německé lékařské komory Klaus Reinhardt. Souhlas s nutností změn v německém zdravotnictví vyjádřili také někteří politici z těch stran, jež by mohly v příští spolkové vládě zasednout. Tématem se zabýval deník Deutsches Ärzteblatt

Teze SPD, Zelených a FDP ve zdravotní politice mohou jít správným směrem, ale v žádném případě nejsou dostačující. To řekl prezident Německé lékařské komory Klaus Reinhardt na úvod 125. kongresu německých lékařů Deutscher Ärztetag, který se konal v německé metropoli Berlíně.

Podle něho chybí v pozičních dokumentech zmíněných stran jasná strategie a koncepce, jak překonat narůstající nedostatek kvalifikovaných pracovníků ve zdravotnictví. Citelně se totiž zhoršuje personální situace v nemocnicích, zařízeních geriatrické péče nebo mobilních pečovatelských službách. Klaus Reinhardt rovněž znovu pohrozil kolapsem celého systému, pokud se v těchto oblastech nezačne co nejdříve něco dít.

„Úzká místa jsou již patrná a v příštích několika letech se ještě dramaticky zhorší. Řada lůžkových zařízení může v provozu pokračovat jen proto, že v Německu ve velkém pracují lékaři z mnoha zemí ze zahraničí,“ varoval prezident Německé lékařské komory (BÄK – Bundesärztekammer). Podle něho ale není tento „únik mozků“ z globálního hlediska vůbec spravedlivý.

Je třeba zvýšit počet studijních míst na medicínských fakultách

Reinhardt se v této souvislosti dotkl rovněž situace v medicínském vzdělávání. Zdravotnická profese je prý zejména pro absolventy škol atraktivní. Na fakultách je každoročně volných asi 11 tisíc studijních míst, jenže na ně se hlásí přes 60 tisíc uchazečů. Poptávka tak převyšuje nabídku téměř šestinásobně.

„Celostátně v Německu chybí kolem 3 až 5 tisíc studijních míst, abychom byli tam, kde jsme se nacházeli v roce sjednocení, a ve střednědobém horizontu dokázali definitivně zklidnit napjatou personální situaci,“ dodal Klaus Reinhardt.

Podle něho je také nutné prohlubování spolupráce mezi zdravotnickými profesemi. „Rozvoj nových sesterských kvalifikací by jistě představoval smysluplné zajištění kvalitní a zodpovědné péče o pacienty. Problém nedostatku lékařů by to ale v žádném případě nevyřešilo,“ upozornil šéf Německé lékařské komory.

Klaus Reinhardt zopakoval kritiku politiků kvůli absenci konkrétních plánů pro uskutečnění nutné strukturální reformy ve zdravotnictví. Nevidí ani důraz na urychlení digitalizace nebo snahu o zlepšení pracovních podmínek zdravotnického personálu. Připomněl také svůj apel na reformu nemocniční péče, o které v nedávné minulosti několikrát hovořil a kterou zdůrazňoval.

Reforma DRG už se projednává

Problému s nedostatečnou kapacitou studijních míst na medicínských fakultách si všimla také Ursula Nonnemacherová (Zelení), která zastává funkci ministryně sociálních věcí, zdravotnictví, integrace a ochrany spotřebitele v Braniborsku. Na lékařském kongresu vyjádřila své znepokojení nad demografickými změnami, které vedou k nedostatku kvalifikovaných pracovníků ve zdravotnictví, což považuje za alarmující.

Karl-Josef Laumann (CDU), ministr práce, zdravotnictví a sociálních věcí v Severním Porýní-Vestfálsku, pak zdůraznil, že je nutné rozšiřovat počty studijních míst na medicínských fakultách. A do doby, než začne růst počet jejich absolventů, alespoň rozšiřovat možnosti částečných úvazků s ohledem na zvyšující se potřeby nejen zdravotní péče. Odkázal přitom na zkušenosti ze své spolkové země.

Laumann se také vyjádřil pro komplexní reformu systému DRG s tím, že některé náklady by byly z DRG vyňaty. Šlo by zejména o náklady na udržení základní dostupnosti péče. Ursula Nonnemacherová upozornila, že reforma DRG systému už se politicky projednává a bude součástí vyjednávání o programu formující se vlády SPD, Zelených a FDP. Podle Nonnemacherové je také nutné se zaměřit na lékařskou péči ve strukturálně postižených regionech, kde jinak hrozí vzestup stran jako AfD (Alternativa pro Německo).

Petr Musil