Delegáti konference se setkali online. Z důvodu častých výpadků spojení a časového posunu, kdy některé delegace jednaly a jiné spaly došlo ke konsensuálnímu rozhodnutí, že hlasování o zásadních otázkách budou odložena až na COP10. Reprofoto: FCTC

Svět bojuje proti kouření. I během pandemie

Největší konference o kontrole tabáku COP9 proběhla před pár dny v Ženěvě. Online a téměř bez povšimnutí. Přitom se v kybernetickém prostoru pod hlavičkou Světové zdravotnické organizace setkalo více než sto padesát zemí, aby společně prodiskutovaly způsob, jak celosvětově omezit kouření. To stojí každý rok život osm milionů lidí.

Rámcová úmluva WHO o kontrole tabáku (FCTC) je celý název mezinárodní smlouvy o veřejném zdraví, která řeší globální boj proti kouření a která pravidelně každé dva roky konferenci pořádá. Česká republika byla na jednání reprezentována zástupci Ministerstva zdravotnictví a zemědělství, která mají agendu spojenou s bojem proti kouření ve své odpovědnosti. Postoje jednotlivých států EU jsou vázané společnou evropskou pozicí, obdobně jako tomu bývá i na jiných mezinárodních fórech.

Navzdory proklamované dlouhodobé snaze omezit počet kuřáků odpovídá letošní výsledek konference omezeným možnostem pořádat velké mezinárodní setkání uprostřed pokračující pandemie. Program byl proto zredukován především na praktické záležitosti spojené s financováním. Jediným bodem, na kterém se země během protitabákové konference shodly, je zřízení investičního fondu. Výnosy z fondu, společně s členskými poplatky a jednorázovými dobrovolnými příspěvky do rozpočtu FCTC, budou v budoucnu sloužit pro financování aktivit na kontrolu tabáku.

„Členské státy vyjadřovaly spokojenost s tím, co jsme dokázali udělat v těchto podmínkách. Není to obvyklá konference, obvyklý COP na jaký jsme zvyklí. Cítím, že jsou státy s výsledkem spokojené,“ uvedla Dr. Adriana Blanco Marquizo, Předsedkyně sekretariátu FCTC.

Investiční fond

Cílem je vybrat minimálně 50 milionů dolarů, tedy bezmála miliardu a čtvrt korun na rozjezd kapitálového investičního fondu. Zisky plánuje FCTC využít na boj proti tabáku a kouření. Na bezproblémový chod fondu a maximalizaci výnosů budou společně se zástupci členských zemí dohlížet i odborníci ze Světové banky.

Do ztracena vyzněla diskuze o tématu minimalizace rizik a škod spojených s kouřením (tzv. harm reduction). Navzdory otevřenému dopisu stovky mezinárodních vědců a nezávislých vědců a expertů nejen v oblasti kouření, ve kterém apelují na záchranu lidských životů prostřednictvím harm reduction, WHO nadále prosazuje zákaz nebo přehnané regulace a vysoké zdanění elektronických cigaret, zahřívaných tabákových výrobků a dalších produktů, které představují méně rizikovou alternativu ke klasickému kouření.  Ačkoli přední odborníci poukazují na fakt, že i v této oblasti je nutné postupovat na základě vědeckých důkazů, WHO ve svém postoji prozatím zůstává neoblomná.

Domluvily se, že se domluví

Původně se měla v pořadí už devátá konference COP9 uskutečnit už loni v Holandsku.  Vzhledem k pandemii se ale akce konaná každé dva roky ještě o rok posunula. Delegáti se navíc místo v kongresovém centru setkali online. I z důvodu častých výpadků spojení a časového posunu, kdy některé delegace jednaly a jiné spaly došlo ke konsensuálnímu rozhodnutí, že hlasování o zásadních otázkách budou odložena až na COP10. Ten by se měl uskutečnit za dva roky v Panamě. Do té doby uvidíme, jestli bude WHO trvat na svém, nebo vyslyší i názory odborníků.

Pozitivem budiž alespoň fakt, že poprvé za devítiletou historii se mohli alespoň částečně konference zúčastnit i novináři. Ti měli v předešlých letech přístup na jednání delegátů zcela odepřený. Dle WHO proto, aby delegáty při jejich rozhodování neovlivňovali. Doufejme, že to půjde za dva roky v Latinské Americe lépe.

Jakub Žák