Nejen v očkovacím centru a u pediatra, ale třeba i v zoo nebo na fotbalovém stadionu bude možné očkovat německé děti proti covidu-19. Foto: Evropská unie, 2021

V Německu začalo očkování dětí proti koronaviru. V ordinacích pediatrů, ale i muzeích nebo zoologické zahradě

Německo zahájilo očkování proti koronaviru u dětí ve věku 5 až 11 let. A aby zájem o vakcinaci těch nejmladších zvýšilo, jde s očkovací látkou dětem naproti. Rodiče mohou své ratolesti přivést k jejich pediatrům, do očkovacích center, ale také na řadu neobvyklých míst, která mají děti zbavit strachu.

Spolkové ministerstvo zdravotnictví prozatím objednalo více než 2,2 milionu dávek očkovací látky Comirnaty v „dětském provedení“ firem Pfizer a BioNTech. Vakcína by měla být k zájemcům o očkování doputovat prostřednictvím očkovacích center nebo praktických dětských lékařů. Právě pediatři podle vyjádření Asociace zdravotních pojišťoven (KBV – Kassenärztliche Bundesvereinigung) objednali kolem 800 tisíc dávek. Ty by měly být k dispozici nejpozději ve středu.

Skutečný termín startu očkování dětí se ale může podle jednotlivých spolkových zemí lišit. V Bavorsku bude možné děti začít očkovat už ve středu 15. prosince, a to v očkovacích centrech i ordinacích pediatrů. Jen bavorská očkovací centra objednala kolem 240 tisíc dávek vakcíny.

„Už jsme požádali očkovací centra, aby nabídla speciální rodinné očkování,“ řekl bavorský ministr zdravotnictví Klaus Holetschek (CSU) deníku Deutsches Ärzteblatt. Podle mluvčí Holetschekova rezortu by měla být očkovací stanoviště navržena tak, aby byla pro děti přívětivá. Navíc by měly po podání vakcíny obdržet dárky, například pastelky.

Berlín očkuje v zoo, Hannover na fotbalovém stadionu

Brémy začaly očkovat už v úterý, a to prostřednictvím centrálního očkovacího centra pro věkovou skupinu 5 až 11 let. Pediatři by měli být využiti zatím jen jako někdo, s kým se rodiče o očkování svých ratolestí poradí. Severní Porýní-Vestfálsko chce očkování nejmladší věkové skupiny spustit v pátek. Někteří dětští lékaři ale byli připraveni očkovat již v pondělí 13. prosince.

Porýní-Falc očkování spustí ve čtvrtek. Tam rodiče své děti mohli k vakcinaci registrovat on-line už od 1. prosince. Páteřní očkovací síť by zde měli tvořit pediatři. Podobný přístup zvolilo také Bádensko-Württembersko, které se k pediatrům chystá přidat ještě očkování v nemocnicích nebo zdravotnických zařízeních v menších městech a na venkově.

Nejpestřejší nabídku míst, kde lidé mohou nechat děti očkovat, zřejmě přichystalo německé hlavní město Berlín. Zde jsou k dispozici tři očkovací centra, dále 35 očkovacích kabinek pro děti, úřady plánují rovněž vyslat do škol mobilní očkovací týmy. Během vánočních prázdnin se pak chystají zvláštní nabídky pro očkování dětí a rodiče je budou moci přivést také například do zoologické zahrady nebo přírodovědného muzea. Dolní Sasko pak pro očkování dětí využije fotbalový stadion klubu Hannover 96.

Kající se šéf STIKO

Kolem očkování 5 až 11letých dětí se také v Německu vedly poměrně vášnivé debaty. Celkem dlouho se čekalo na vyjádření Stálé očkovací komise (STIKO) při Institutu Roberta Kocha. Ta nakonec očkování dětí v této věkové skupině doporučila, nikoli však plošně, nýbrž pouze těm, kteří disponují rizikovými faktory pro závažný průběh nemoci covid-19. A také dětem, jejichž příbuzní se nacházejí v rizikové věkové skupině.

Předseda STIKO Thomas Mertens dokonce začátkem prosince v podcastu pro Frankfurter Allgemeine Zeitung prohlásil, že kdyby měl sedmileté nebo osmileté dítě, pravděpodobně by ho teď očkovat nenechal. Nyní však svého výroku lituje. Ve vysílání stanice Welt Mertens uvedl, že svůj osobní postoj neměl ventilovat veřejně. „Rozhodnutí o očkování je skutečně velmi osobní záležitostí, a to se odráží i v našem aktuálním doporučení ohledně očkování. Byla to pravděpodobně jediná chyba, kterou jsem tehdy udělal, že jsem vůbec řekl něco osobního,“ řekl Thomas Mertens.

Nová spolková ministryně školství Bettina Stark-Watzingerová (FDP) považuje očkování dětí za „důležitý příspěvek k zajištění prezenční výuky“. Předsedkyně správní rady Spolkového svazu lékařů veřejného zdraví Ute Teichertová je pak přesvědčena, že očkování dětí ve školách a školkách proti koronaviru „je z dlouhodobého hlediska správné“.

Petr Musil