Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) Foto: Vláda ČR

Válek si hlavní hygieničku zatím ponechá, má být tvrdá jako v Ostravě

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová bude podle nového ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) zatím pokračovat. Měla by podle něj být stejně tvrdá, jako když rozhodovala v Ostravě, řekl včera novinářům po jednání vlády. Spekulace o tom, že Válek chystá její výměnu, odstartoval už na konci listopadu Deník N, který s odkazem na mluvčího TOP 09 Vladana Vaňka uvedl, že s jejím setrváním na postu Válek nepočítá.

„Paní hlavní hygienička vyřešila situace v Ostravě z mého pohledu dobře, nepodlehla tlaku hejtmana a tehdejší vlády a dělala to, co si myslela, že je odborně správně. Já jí chci dát maximum možností k tomu, aby stejným způsobem se postavila k řešení pandemie v České republice. Pokud dokáže řídit krajské hygieny a dokáže být stejně tvrdá jako byla v rámci Ostravy, pak je to výborná hlavní hygienička,“ řekl novinářům.

Hygienici v Moravskoslezském kraji loni v létě rozhodli s okamžitou platností o zavedení přísných opatření, přičemž za to čelili kritice ze strany vedení kraje i ministerstva. Zrušili tak v průběhu například NeFestival, který měl v omezené míře nahradit Colours of Ostrava.

Už v názoru na pokračování nouzového stavu byla ale Svrčinová tvrdší než nový ministr a jeho vláda. V České televizi minulý týden před prvním jednáním vlády uvedla, že bude navrhovat jeho prodloužení po 25. prosinci a zmínila rizika spojená s koronavirovou variantou omikron.

Válek v rozhovoru s ČTK před svým nástupem uvedl, že by chtěl vytvořit na ministerstvu samostatný úsek zaměřený na podporu zdraví. Připustil tehdy, že agendě výživy by se mohla věnovat právě Svrčinová, protože má v této oblasti zkušenosti. V letech 2009 až 2015 působila na Generálním ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin Evropské komise.

-čtk-