Profesor Dušek:" Je mi líto, ale predikce pro zátěž nemocnic pro další týdny nemůže být úplně optimistická." Foto: Tomáš Cikrt

Výhled zátěže nemocnic není optimistický, je to ale zatím zvládnutelné, prohlásil profesor Dušek a požádal lidi, aby se očkovali

Výhled zátěže v nemocnicích kvůli pandemii covidu není optimistický, zůstane vysoká do Vánoc. V České televizi to včera řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Zátěž je podle něj zvládnutelná díky robustním kapacitám lůžkové péče. Znovu požádal lidi, aby zvážili očkování. Nebezpečí vážného průběhu onemocnění s vakcinací podle něj výrazně klesá.

Podle Duška je pandemie, co se týká nově nakažených, na vrcholu nebo i za ním, Varoval ale před „poměrně rizikovými hodnotami“ klíčových pandemických ukazatelů, jako je relativní pozitivita testů nebo relativně vysoký podíl symptomatických záchytů nemoci a komplikovaných případů. Vysoké je i číslo šíření nemoci mezi ohroženými skupinami. Denně podle něj mezi nakaženými přibývá v průměru víc než 1800 zranitelných lidí, z nichž až 30 procentům hrozí vážné komplikace. „V důsledku toho sledujeme vysoké příjmy do nemocnic,“ vysvětlil.

Jak dlouho bude pandemie stagnovat, v současné době podle Duška nelze jednoznačně říct. Podle předchozích zkušeností to může trvat dva i více týdnů. Očekává, že zátěž v nemocnicích zůstane vysoká až do Vánoc. „Je mi líto, ale predikce pro zátěž nemocnic pro další týdny nemůže být úplně optimistická, byť ta zátěž je zatím zvládnutelná robustními kapacitami lůžkového fondu, který máme,“ řekl.

Dušek poukázal na to, že lidé po očkování mají výrazně nižší riziko, že se dostanou do nemocnic ve velmi těžkém stavu. Požádal je proto, aby vakcinaci zvážili. K pokračování očkování vyzval i hlavní epidemiolog IKEM, vedoucí skupiny MeSES a člen Rady vlády pro zdravotní rizika Petr Smejkal.

Epidemiologové čekají na další data, jak pandemii ovlivní nová varianta viru omikron. Podle Duška je jasné, že se již po Evropě šíří a že je nakažlivější, vystřídá proto časem nyní nejčastější variantu delta. Jaké má omikron zdravotní dopady, je podle něj předčasné říkat. Mohou být podle něj nižší než u delty, spoléhat se na to ale nejde. „Příroda ještě neřekla poslední slovo,“ poznamenal.

Podle Smejkala dopady varianty omikron budou zřejmé do Vánoc, v řádu několika týdnů očekává bližší informace i Dušek.

-čtk-