Alena Šteflová končí na ministerstvu zdravotnictví již podruhé. Přesně po roce. Foto: Jiří Reichl

Bývalá náměstkyně Alena Šteflová končí na ministerstvu zdravotnictví i jako ředitelka

Tento týden skončila na ministerstvu zdravotnictví ve funkci ředitelky odboru zdravotní péče Alena Šteflová. Informaci Zdravotnického deníku potvrdil tiskový mluvčí resortu. Bývalá politická náměstkyně exministra Adama Vojtěcha, odvolaná přesně před rokem Vojtěchovým nástupcem Janem Blatným (oba za ANO), se na resort vrátila v nové funkci vloni v létě po vyhraném výběrovém řízení. Úřad nyní opouští ještě ve zkušební době.

Alena Šteflová, bývalá politická náměstkyně ministra zdravotnictví, téměř na den přesně po jednom roce skončila na ministerstvu zdravotnictví již podruhé. Tentokrát ve funkci ředitelky odboru, zjistil Zdravotnický deník.

„S ředitelkou odboru zdravotní péče Alenou Šteflovou byl ke dni 11. ledna 2022 ukončen služební poměr v souladu s §74 zákona o státní službě,“ potvrdil tiskový mluvčí rezortu Ondřej Jakob.

Šteflová se stala ředitelkou jednoho z klíčových útvarů ministerstva poté, co v červnu loňského roku vyhrála výběrové řízení na tento post. Organizačně odbor spadá pod náměstkyni pro zdravotní péči Martinu Koziar Vašákovou.

Na úřad se tak vrátila půl roku poté, co ji 14. ledna 2021 odvolal z funkce politické náměstkyně tehdejší ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Odůvodnil to tím, že se nechala i s manželem ve Státním zdravotním ústavu v rozporu s platnými opatřeními pravidly přednostně očkovat tehdy zcela novou vakcínou proti covidu-19.

Nyní tedy z resortu opět odchází. Podle Jakoba byl se Šteflovou ukončen služební poměr ještě ve zkušební době bez udání důvodu a v současné době již není státním zaměstnancem ani v pozici řadového pracovníka.

Šteflovou si na ministerstvo přivedl jako svou politickou náměstkyni v roce 2017 Adam Vojtěch (za ANO). Není bez zajímavosti, že za jeho druhého působení v čele resortu také vyhrála zmíněné výběrové řízení. Předtím, než se stala náměstkyní, pracovala jako ředitelka české kanceláře Světové zdravotnické organizace (WHO).

-sed-