"Čísla jsou o to výjimečnější, že se jich podařilo dosáhnout v probíhající epidemii," říká ředitel IKEM Michal Stiborek (vlevo). Vedle něj sedí přednosta Transplantcentra IKEM prof. MUDr. Ondřej Viklický, CSc. Foto: IKEM

Chirurgové v IKEM loni vyměnili rekordních 542 orgánů, o dva víc než v roce 2019

Chirurgové Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) loni vyměnili rekordních 542 orgánů. Překonali tím dosavadní maximum z roku 2019, kdy transplantovali o dva orgány méně. Podle ředitele IKEM Michala Stiborka je důvodem loňského rekordu mimo jiné to, že IKEM i přes epidemii covidu-19 nemusel nijak dramaticky omezovat transplantační péči. Pomohla také spolupráce nemocnic, od kterých institut zemřelé dárce získává. V roce 2020, který byl poznamenán epidemií covidu, se v IKEM uskutečnilo 495 transplantací.

Nejvyšší počet darovaných orgánů a dosud nejvíce transplantovaných ledvin u dospělých pacientů. Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) má za sebou navzdory epidemii covidu–19 rekordní rok orgánových transplantací. V evropském měřítku je také pro pacienty i v pandemii jedním z nejdostupnějších transplantačních center. Chirurgové vloni provedli výměnu celkem 542 orgánů, a překonali tak maximum z roku 2019.

Zdravotníci uskutečnili 169 odběrů od zemřelých dárců v transplantačním regionu IKEM. A dalších několik desítek z jiných center republiky. Transplantovali 306 ledvin, 143 jater, 41 srdcí, 39 slinivek, 10 Langerhansových ostrůvků a 3 tenká střeva. Provedli tak 66,2 procenta všech transplantací v ČR. V posledních čtyřech letech je to nárůst o 9 procent.

Transplantace orgánů v IKEM 1990 – 2021. Zdroj: IKEM

„I když se naši zdravotníci také starali o stovky covid pozitivních pacientů, nemusel IKEM dramaticky omezovat transplantační péči, spíše naopak,“ uvedl ředitel IKEM Michal Stiborek. Podle přednosty kliniky transplantační chirurgie Jiřího Froňka pomohlo také používání takzvané přístrojové perfuze ledvin a jater. Jedná se o metodu, která dokáže výrazně zlepšit kvalitu orgánů určených k transplantaci. Vliv na rekordní počet měly také převozy zemřelých dárců z původních nemocnic, kde zemřeli, do IKEM. „Ulevili jsme tak jednotkám intenzivní péče v nemocnicích zahlcených epidemií,“ uvedl Froněk. Chirurgům IKEM to také umožnilo transplantovat více orgánů s dobrými výsledky.

Transplantace v ČR za rok 2021. Zdroj: IKEM

Transplantační výsledky IKEM také potvrdily, že v dostupnosti orgánů během pandemie patří mezi nejúspěšnější evropská centra. „Už v roce 2020 byla Česká republika druhá v Evropě v dostupnosti transplantací orgánů. Čísla za loňský rok jsou ještě lepší a IKEM se na těchto výsledcích podílí zásadním způsobem. V případě ledvin bylo 306 transplantací, což je historicky nejvyšší počet, “ doplnil přednosta Transplantcentra IKEM Ondřej Viklický.

I přes epidemii covidu IKEM loni neomezil transplantace ledvin od živých dárců. Podle vedení tohoto transplantačního centra se podařilo na vysoké úrovni udržet i transplantace srdce. „Ve dvou případech jsme společně s kolegy z Fakultní nemocnice v Motole transplantovali současně srdce a plíce. Také jsme spolupracovali na čtyřech výměnách srdce dětským příjemcům,“ doplnil Ivan Netuka, přednosta kliniky kardiovaskulární chirurgie.

Na loňská rekordní čísla měly vliv i některé změny z posledních let. Podle přednosty transplantačního centra Ondřeje Viklického mohli loni chirurgové například odebrat orgány od jedenácti cizinců žijících v ČR. Froněk doufá, že se rekord podaří v dalších letech překonat. Počet pacientů, kteří jsou na čekací listině pro transplantaci orgánu, stále narůstá.

IKEM se v letech 2016 až 2018 věnoval také transplantacím děloh. Na dotaz, zda je šance, že by tento program mohl být letos obnoven, Froněk řekl: „Určitě ano. (…) Na druhou stranu nejsme z covidu venku, takže já bych byl v očekáváních velmi opatrný.“ Transplantace děloh, které nejsou život zachraňujícím výkonem, podle něj byly až na asi dvě výjimky v posledních letech zastaveny i ve všech ostatních zemích.

-čtk-, -TZ IKEM-