Spotřeba léků bez lékařského předpisu se na Slovensku v posledních letech kontinuálně zvyšovala, teprve v roce 2020 v důsledku pandemických opatření klesla. V roce 2021 spotřeba volně prodejných léků opět vzrostla. Foto: Pixabay

Lékárníci kvůli technickým problémům eReceptu nemohou vydávat léky

Systém elektronických receptů eRecept se od dnešního rána potýká s technickými problémy, pacientům není možné vydávat předepsané léky. Na twitteru o tom informoval Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který systém zajišťuje, a také Česká lékárnická komora. Podle mluvčí SÚKL Kláry Brunclíkové je možné léky vydávat pomocí záložního datového centra. Podle lékárníků ale nemá všechny funkce.

„Lékárníkům nefunguje načítání eReceptů a nemohou pacientům vydat předepsané léky. Závada však není na jejich straně. Prosíme pacienty o trpělivost a porozumění,“ uvedla komora. Záložní úložiště podle komory nemá všechny funkcionality standardního řešení a někteří lékárníci mají problémy i s přístupem do něj.

Podle webu ePreskripce byl před 10:00 ráno předpoklad obnovení provozu v řádech desítek minut. „Intenzivně pracujeme na odstranění technických problémů,“ uvedla Brunclíková. Podle lékárníků výpadek trvá už přes dvě hodiny a považují ho za jeden z největších od spuštění e-receptu.

Lékaři povinně předepisují léky elektronicky od roku 2018. Loni jich bylo podle statistik každý měsíc předepsáno od 5,5 do 7,3 milionu. Pacienti si mohou díky tomuto systému léky vyzvednout v lékárně i bez předchozího osobního kontaktu s lékařem, může jim recept poslat v SMS nebo na e-mail. K vyzvednutí pak stačí ukázat kód nebo načíst občanský průkaz. Systém se osvědčil zejména v době pandemie.

-čtk-