Nově vzniklou sekci informačních a komunikačních technologií ministerstva zdravotnictví povede náměstek Milan Blaha. Foto: Martin Kovář

Náměstkem ministra zdravotnictví pro IT bude Milan Blaha, sekce vznikla nově

Nově vzniklou sekci informačních a komunikačních technologií ministerstva zdravotnictví povede náměstek Milan Blaha. Na dotaz ČTK to potvrdil mluvčí resortu Ondřej Jakob. V roce 2021 nastoupil Blaha na ministerstvo jako politický náměstek, předtím pracoval jako zástupce ředitele na Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Od začátku února nastupuje také jako politický náměstek Jakub Dvořáček, který dříve vedl Asociaci inovativního farmaceutického průmyslu. Na starosti bude mít zejména agendu související s předsednictvím Evropské unii.

Blaha agendu informačních a komunikačních technologií na ministerstvu řešil už jako politický náměstek, kterým se stal v září 2021 ještě za ministra Adama Vojtěcha (za ANO). Vznik nové sekce schválila vláda 22. prosince jako součást systemizace, tedy nového uspořádání služebních a pracovních míst na ministerstvech a dalších úřadech, platné od ledna.

Náměstek bude mít na starosti například otázky kyberbezpečnosti ve zdravotnictví, která se dostala do popředí zájmu po útocích hackerů na některé české a moravské nemocnice. Pracovat bude také na zavádění nových informačních systémů nebo pokračování elektronizace zdravotnictví. Zákon, který měl nastavit základní pravidla pro bezpečné sdílení informací mezi zdravotnickými zařízeními, schválila bývalá Sněmovna mezi posledními před volbami. Blaha byl jedním z jeho autorů.

Spadat pod něj bude také řízení krizových rizik a jejich elektronizace a správa IT nástrojů pro zvládání případných pandemií. To je v současné době systém Chytré karantény, na němž se kromě zaměstnanců ministerstva podílí zásadním způsobem armáda.

Odborní náměstci jsou pracovníky podle služebního zákona, ministr zdravotnictví jich má pět. Současný ministr Vlastimil Válek (TOP 09) zatím žádného z nich nevyměnil. Média spekulovala o dalším setrvání hlavní hygieničky Pavly Svrčinové nebo o náměstkovi pro legislativu Radku Policarovi. Společně se měli podle médií podílet na mimořádných opatřeních ministerstva, která později soud rušil.

Sekci ekonomiky a zdravotního pojištění vede od roku 2018 Helena Rögnerová, náměstkyní pro zdravotní péči je od loňského roku Martina Koziar Vašáková. Druhým Válkovým politickým náměstkem je od začátku ledna Josef Pavlovic nominovaný Pirátskou stranou. Na starosti má koordinaci agendy kolem covidu-19.

Válek zatím nedělal mnoho personálních změn ani v příspěvkových organizacích ministerstva. Před deseti dny odvolal ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petra Arenbergera. Ten byl v době epidemie koronaviru krátce ministrem zdravotnictví poté, co byl odvolán Jan Blatný. Po pochybnostech o jeho podnikání a pronájmech vlastních nemovitostí nemocnici po měsíci a půl jako ministr skončil a na post se znovu vrátil Adam Vojtěch. Na post ředitele vinohradské nemocnice ministerstvo vypíše výběrové řízení. Válek už dříve uvedl, že to chce udělat u všech fakultních nemocnic, očekává ale, že jejich ředitelé posty většinou obhájí.

-čtk-