Sídlem Krajské hygienické stanice v Liberci je architektonicky cenná Strossova vila. Foto: Hana Kubíková, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Novou krajskou ředitelkou hygieniků v Libereckém kraji je Jana Loosová

Novou krajskou ředitelkou hygieniků v Libereckém kraji se stala od ledna Jana Loosová, dosavadní vedoucí odboru hygieny obecné a komunální. Nahradila Vladimíra Valentu, který byl ve vedení krajské stanice bezmála třicet let a loni na konci listopadu odešel do důchodu. V tiskové zprávě o tom informovala krajská mluvčí hygieniků Zuzana Balašová.

Jana Loosová pracuje na Krajské hygienické stanici v Libereckém kraji od roku 2000, vedoucí odboru byla předchozích deset let. Aktuálně je i předsedkyní poradního sboru hlavního hygienika ČR pro hygienu obecnou a komunální. „Nejbližším úkolem, který nás čeká, je zvládnutí očekávané vlny varianty omikron, která bude představovat další organizační, personální i odbornou zátěž, a já věřím, že se nám podaří se ctí obstát, navzdory předpokládanému počtu případů,“ uvedla Loosová.

V dlouhodobější perspektivě se podle ní budou muset vypořádat s důsledky nadměrného tlaku na hygieniky, který přináší již téměř dva roky trvající pandemie covidu-19. „Ta je řešena prioritně, ovšem vedle spektra dalších činností, které krajská hygienická stanice k ochraně veřejného zdraví běžně vykonává,“ dodala nová krajská ředitelka.

-čtk-