Povinnost nechat se očkovat proti koronaviru by mohla v Německu začít platit už v létě tohoto roku. Foto: Marco Verch Professional, licence Creative Commons 2.0

Pokuty, ale i časové omezení. Povinné očkování v Německu dostává první možné kontury

Poslanci německého Spolkového sněmu budou brzy projednávat podobu pravidel pro povinné očkování proti koronaviru. To by se mělo týkat osob starších 18 let a povinnost nechat se proti SARS-Cov-2 očkovat by mohla začít platit už v létě tohoto roku.

Jedním z důležitých rysů povinného očkování proti koronaviru je její časové omezení. Povinnost vakcinace by podle návrhu vládní koalice SPD, Zelných a FDP tedy neměla být zavedena navždy, ale uvažuje se o jednom až dvou, maximálně třech letech. Konkrétní podobu představil předseda poslanců SPD Dirk Wiese.

„Na základě současných studií lze říci, že tři dávky vakcíny proti koronaviru zajišťují velmi dobré základní imunizace, která chrání proti těžkému průběhu nemoci Covid-19,“ řekl Dirk Wiese deníku Deutsches Ärzteblatt. Podle něho by ale další přeočkování mělo být již postaveno na dobrovolné bázi.

Pokuty ano, vězení ne

Podle něho se totiž může stát, že „dojdeme do bodu, kdy už budeme mít tak mohutnou základní imunitu, že další přeočkování již nebudeme potřebovat“. Finální délka lhůty, po kterou by měla být povinnost nechat se očkovat stanovena, by podle Wieseho měla být konzultována s odborníky, respektive politici by na jejich doporučení měli dát. „Určitě to ale nebude jen několik měsíců,“ upřesnil Wiese.

Má-li však být očkování povinné, je také třeba nastavit pravidla pro jeho vymáhání. Dirk Wiese si dovede představit stanovení pokut na nesplnění této povinnosti. V tom jej podporuje také poslanec a zdravotnický expert Zelených Janosch Dahmen, který připomněl výši pokut podle zákona o správních deliktech. „Ty se pohybují od pěti do tisíce eur, pokud zákon nestanoví jinak,“ uvedl s tím, že u povinného očkování by mohly být stanoveny i nad tisícieurovou hranicí.

Dahmen však již dříve hovořil o pokutách na úrovni středně vysoké třímístné cifry. Pokud by ale člověk dále očkování odmítal nebo pokutu nezaplatil, mohlo by se podle Dahmena uvažovat o individuální pokutě. „Při určení částky by se dala vzít v potaz také třeba životní úroveň konkrétního člověka,“ dodal poslanec Zelených. Jiná opatření, která by například znamenala omezení na osobní svobodě, ale politici odmítají.

Informovat budou zdravotní pojišťovny

Poslanci také budou muset vyřešit, jakým způsobem bude stát informovat své občany o tom, že se jich povinnost očkování týká. V úvahu připadá model, kdy by se vycházelo ze záznamů o již provedeném očkování v centrálním registru. Jenže politici by neradi dávali přístup státním úředníkům k takto citlivým datům, a navíc prý na vytvoření nějakého nového systému pro vyzývání občanů k očkování není čas.

„V úvahu připadají jiné možnosti, například aby občany oslovovaly zdravotní pojišťovny nebo obce, které mají k registračním údajům přístup,“ navrhl Dirk Wiese. Podle něho se takový způsob zdá v této chvíli nejschůdnější a nejefektivnější.

Výjimky jen ze zdravotních důvodů

Vyřešit bude nutné také další bod, kterým je stanovení výjimek z povinného očkování. Ta by se měla vztahovat jen na případy, kdy se někdo nemůže nechat očkovat ze zdravotních důvodů. Podle Wieseho ale bude nutné precizně stanovit, kdo o takové výjimce rozhodne. „Jsem pro, aby o ní nerozhodoval rodinný či praktický lékař, ale lékaři určení státem,“ řekl. Wiese se totiž obává, že i mezi lékaři se najde mnoho odpůrců očkování, což by mohlo vést k tomu, že procento vydaných rozhodnutí o výjimkách bude podstatně vyšší, než by objektivně mělo být.

Spolkový sněm by o pravidlech pro povinné očkování měl rozhodnout do konce března. Poté totiž bude návrh muset putovat ještě do Spolkové rady (horní komora německého parlamentu), takže příslušný zákon nabude účinnosti poměrně pozdě. Politici by rovněž rádi lidem ponechali určitou lhůtu, aby svou povinnost nechat se očkovat mohli splnit a vyhnuli se sankcím. „Dovedu si představit období přibližně tří měsíců,“ upřesnil Dirk Wiese. Podle něho tak povinné očkování začne prakticky platit někdy mezi červnem a srpnem.

Petr Musil