Foto: Packa, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Týden ve farmabyzysu: Biogen má soupis možných akvizic, UCB kupuje Zogenix a Poláci chtějí Zentivu

Americká biotechnologická společnost Biogen by ráda vyrazila na nákupy svých konkurentů. Nechala si proto vypracovat seznam potenciálních akvizic a najala si na to investiční banku Goldman Sachs. Belgická farmaceutická firma UCB vydá téměř dvě miliardy dolarů na akvizici výrobce léku na Dravetové syndrom. A největší polský výrobce léků má zálusk na českou Zentivu.

Americká biotechnologická společnost Biogen požádala analytiky investiční banky Goldman Sachs, aby pro ni připravili seznam možných akvizičních cílů. S odkazem na portál Statnews.com to uvedl oborový web Fiercepharma.com. Biogen se tak prý snaží vybruslit z problémů, které se objevily v souvislosti s jeho novým lékem Aduhelm na Alzheimerovu chorobu a které se týkaly jeho ceny. Ta totiž původně dosahovala 56 tisíc dolarů, Biogen ji nakonec po kritice snížil na polovinu.

A podle portálu Statnews.com se na seznamu objevila řada menších biotechnologických společností, které se zaměřují na vývoj léčivých přípravků právě pro neurologická onemocnění. Je mezi nimi například společnost Biohaven Pharmaceuticals, která vyrábí lék proti migréně s obchodním názvem Nurtec ODT, po němž nyní výrazně roste poptávka.

Biogen chce nakupovat, ale sám je možná na prodej

Dalším potenciálním akvizičním terčem Biogenu má být společnost Aurinia Pharmaceuticals, do jejíhož portfolia patří například lék Lupkynis, jenž se používá pro léčbu lupusu. Na seznamu je prý také Amylyx Pharmaceuticals, který vyvíjí lék na amyotrofickou laterální sklerózu. Amylyx se mimo jiné chystá pro vstup na burzu.

Podle dobře obeznámené osoby ale Biogen zatím se žádnou ze zmíněných společností nezahájil jednání o možné akvizici. Seznam tak zatím zůstává v hypotetické rovině. Přitom právě Biogen se měl na sklonku loňského roku stát sám terčem akvizičního zájmu. Jihokorejský list Korea Economic daily totiž s odvoláním na zdroje z investičního bankovnictví uvedl, že zájem o Biogen má technologická skupina Samsung a že by za něho mohla zaplatit až 42 miliard dolarů.

Podle analytiků je však prý málo pravděpodobné, že by se Biogen skutečně pustil do nějakých větších nákupů. „Nemyslím si, že by do něčeho takového šli. Není v DNA Biogenu, že by kupoval firmy, které mají léky v pozdních fázích vývoje,“ uvedl pro Fiercepharma analytik společnosti Mizuho Securities Salim Syed. Výkonný ředitel Biogenu Michel Vounatsos však o strategických rozhodnutích hovořil. „Vedení pracuje na taktice krátkodobých opatření, včetně strategických možností,“ uvedl pro Fiercepharma.com s tím, že odmítl sdělit více.

Akvizice na trhu s léky proti epilepsii

Téměř dvě miliardy dolarů (skoro 42 miliard korun) hodlá vydat belgická farmaceutická společnost UCB na akvizici svého konkurenta Zogenix. UCB chce Zogenix získat kvůli přístupu k látce Fintepla, která se používá pro léčbu epilepsie.

„Vidíme zvýšený zájem o větší biofarmaceutické společnosti, které se pohybují na poměrně malém trhu léčivých přípravků na epilepsii. Zároveň ale nevidíme nikoho dalšího, kdo by chtěl na trh v nejbližší době vstoupit,“ uvedl pro portál Investor´s Business Daily Vamil Divan, analytik společnosti Mizuho Securities.

Zpráva o tom, že UCB chce koupit Zogenix, se objevila v době, kdy společnost Zogenix pracuje na získání povolení pro lék Fintepla k uvedení na trh jak v USA, tak v Evropě. Fintepla má zatím zelenou pro léčbu syndromu Dravetové, ale nabízí se u ní potenciál využití také pro léčbu Lennox-Gastautova syndromu, což představuje mnohem větší trh.

Poláci chtějí Zentivu

V uplynulém týdnu rovněž vyšlo najevo, že největší polský výrobce léků Polpharma má zájem o nákup české farmaceutické společnosti Zentiva. Podle agentury Reuters chtějí Poláci za Zentivu zaplatit až čtyři miliardy dolarů (v přepočtu necelých 86 miliard korun).

Polpharma ale do akvizice nechce jít sama. Podle Reuters hledá další investory, kteří by se k nabídce na převzetí Zentivy připojili výměnou za získání menšinového podílu ve společnosti Advent International. Právě Advent je v současné době vlastníkem Zentivy.

Jednání mezi Polpharmou a potenciálními partnery jsou prý zatím v rané fázi a polská společnost ještě nerozhodla, jak bude společnou nabídku strukturovat. Krok společnosti Polpharma přišel poté, co Advent loni odmítl návrhy bank na primární veřejnou nabídku (IPO) – tedy aby Zentiva opětovně vstoupila na burzu.

Jeden ze zástupců společnosti Polpharma agentuře Reuters řekl, že firma „neustále hledá akviziční cíle a příležitosti k partnerství ve svých vlastních a nových segmentech“. Konkrétní dohodu ale odmítl komentovat.

Petr Musil