Pod Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje spadají nemocnice v Jičíně, Trutnově, Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě (na snímku), pod kterou patří i nemocnice Rychnov nad Kněžnou. Foto: Nemocnicenachod.cz

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje od 1. února povede Tomáš Halajčuk

Od 1. února začnou platit organizační a personální změny ve vedení Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje. Funkci předsedy představenstva holdingu začne zastávat Tomáš Halajčuk, který dříve působil ve vojenském zdravotnictví. V čele holdingu vystřídá Mariana Tomášika. ČTK to dnes řekl mluvčí kraje Dan Lechmann. Cílem je podle kraje zefektivnit způsob řízení nemocnic. Zdravotnický holding je akciová společnost, jejímž je Královéhradecký kraj stoprocentním vlastníkem. Pod holding spadají nemocnice v Jičíně, Trutnově, Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě, pod kterou patří i nemocnice Rychnov nad Kněžnou.

„Dozorčí rada zdravotnického holdingu zvolila ve středu 26. ledna s účinností od 1. února nové představenstvo. Organizační změny, které se týkají i způsobů řízení krajských nemocnic, byly schváleny dříve. Není to o práci zdravotníků, ale o managementu nemocnic,“ řekl dnes ČTK Lechmann.

Mezi hlavní změny, které začnou platit od 1. února, patří snížení počtu členů představenstva holdingu, kterých bude pět namísto sedmi. Členy představenstva už nebudou všichni ředitelé nemocnic, ale bude je zastupovat pouze jeden člen. V představenstvu bude nově také zástupce kraje. Další ze změn je struktura řízení krajských nemocnic. Nově ve správních radách nemocnic nebudou dva zástupci nemocnice a jeden zástupce zdravotnického holdingu, ale ředitel nemocnice, zástupce zdravotnického holdingu a zástupce vedení kraje.

Místopředsedou představenstva holdingu byl zvolen Jiří Řezníček, součástí představenstva je kromě Tomášika také předsedkyně zdravotnického výboru kraje Dana Kracíková a jeden z ředitelů nemocnic, přičemž zhruba po roce se budou ředitelé v představenstvu střídat. Od 1. února bude za nemocnice v představenstvu ředitel rychnovské nemocnice Luboš Mottl.

Dosud byli v představenstvu čtyři ředitelé nemocnic, v Náchodě, Trutnově, Jičíně a ve Dvoře Králové nad Labem, a to Jan Mach, Miroslav Procházka, Tomáš Sláma a Miroslav Vávra. Rychnovská nemocnice spadá pod Oblastní nemocnici Náchod.

Ve správní radě trutnovské nemocnice usedne z vedení kraje radní pro regionální rozvoj a dotace Adam Valenta (Piráti), ve správní radě náchodské nemocnice hejtman Martin Červíček (ODS), dvorské nemocnice radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink (HDK) a ve vedení jičínské nemocnice náměstek hejtmana pro finance Rudolf Cogan (STAN).

-čtk-