Vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš na tiskové konferenci po jednání vlády. Foto: Úřad vlády ČR

Bartoš formuje odborné týmy, které mají resortům pomoci s digitalizací. Dorazí i na Palackého náměstí

Místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) chce dostát svému závazku z programového prohlášení vlády a začíná formovat odborné týmy, které by měly spolupracovat s jednotlivými ministerstvy při digitální transformaci. Jejich úkolem bude nejen pomoci s konkrétními projekty, ale třeba i rozklíčovat, kolik peněz stát na IT a digitalizaci opravdu vydává. Bartošovi lidé by měli dorazit i na ministerstvo zdravotnictví, zjistil Zdravotnický deník.

Již v digitalizační části svého programového prohlášení sliboval nový kabinet posílit odborné a personální kapacity centrálních úřadů pro „provedení digitální transformace procesů“ a zformovat „transformační týmy“, které s tím mají úřadům pomáhat. Vznik těchto týmů, jakýchsi „delivery units“, složených z IT architektů, projektových inženýrů či právníků, posléze místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) potvrdil i na tiskové konferenci po jednání vlády o státním rozpočtu ve středu 9. února.

V současné době se tyto týmy již formují, a to pod dohledem Bartošova politického náměstka z ministerstva pro místní rozvoj a stranického kolegy Ondřeje Profanta. A v hledáčku jejich zájmu bude i digitalizace zdravotnictví, jak Zdravotnickému deníku potvrdil Vilém Frček z oddělení komunikace ministerstva pro místní rozvoj.

Univerzalita a dobrá praxe

„Představa je, že vzniknou týmy se zkušenostmi s IT architekturou, UX (tj. uživatelským zážitkem, tedy tím, jak uživatel danou službu vnímá), legislativně-právním zázemím a oblastí veřejných zakázek. Důležité je, že jde o celostní pohled,“ přiblížil Zdravotnickému deníku Frček. Upozorňuje při tom, že při navrhování IT systému nejde jen o systém jako takový, ale o procesy. „A to jak procesy věcné – co chci udělat, tak procesy související – jak to umožnit v rámci daných pravidel. Základní myšlenkou je jejich univerzalita,“ upřesnil.

Tito Bartošovi lidé by měli znát dobrou praxi a tu předávat z jednoho rezortu na druhý. „Musí se jednat o opravdové odborníky, kterých určitě není dost pro každý dílčí úřad. Ale pokud je budeme kvalitně sdílet, tak jich je pro klíčové projekty státní správy dost,“ dodal Frček.

Jak již bylo zmíněno, vznik těchto týmů má v současné chvíli na starosti Bartošův náměstek Ondřej Profant. „Tabulkově“ budou nicméně umístěni na Úřadě vlády pod nově vznikajícím odborem kabinetu místopředsedy vlády pro digitalizaci. Právě odtud chce Bartoš vysílat své lidi do terénu. Pracovat by měli začít někdy v druhé polovině tohoto roku. „Jejich úkolem budou konkrétní prioritní projekty digitální transformace. Třeba pomoc s implementací propojeného datového fondu tak, abychom mohli naplnit heslo, že obíhat mají data, nikoliv občané,“ upřesňuje ještě Frček.

Časem by měli dorazit i na Palackého náměstí. „Nevznikne tým přímo jen pro zdravotnictví,“ uzavírá Frček, „ale jistě tu bude tým či týmy, které zdravotnictví pomohou s vybranými projekty.“

Bartoš: Chceme rozklíčovat skutečné náklady na IT

Vedle pomoci s digitalizačními projekty by Bartoš také rád rozklíčoval, kolik vlastně stát na digitalizaci vydává peněz. „Ministerstva v tomto často fungují ani ne tak netransparentně, jako spíše, že z toho rozpočtu to nejde poznat,“ prohlásil vicepremiér na již zmíněné tiskové konferenci. Podle něj totiž nejde jen o součet rozpočtových kapitol vykazovaných na rezortech jako IT, ale i o další náklady. „Každé ministerstvo si vyvíjí nějaký systém, který je robustní, stojí hodně peněz a nedá se ho zbavit nebo vylepšit. Tam jsou samozřejmě náklady skryté. Konzultační činnosti, licenční náklady. Do IT se schová hardware stejně jako programy, které pak jako občané znáte ze stránky, na níž přistupujete,“ vysvětloval tehdy novinářům.

I s tím by měly jeho týmy pomoci a zjistit, kolik stát IT reálně stojí a kolik bude ČR do digitální transformace dávat v budoucnu. To je pro kabinet zásadní informace i vzhledem k miliardám, které se Česko chystá na digitalizaci, včetně digitalizace zdravotnictví, vydat v rámci prostředků z Národního plánu obnovy.

„Věřím, že se ta nová čísla projeví už v dílčích úsporách za konzultační služby v druhé polovině roku. A zejména pak v přípravě rozpočtu na rok 2023,“ uzavřel Bartoš.

-sed-