Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády. Foto: Úřad vlády ČR

Do června chce mít Válek připravenou reorganizací SZÚ a krajských hygien

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce mít do června hotovou reorganizaci Státního zdravotního ústavu (SZÚ) a krajských hygienických stanic (KHS), aby byly připraveny na potenciální podzimní vlnu epidemie koronaviru. Provoz informačního systému Chytrá karanténa převezme podle něj od armády ministerstvo zdravotnictví. Řekl to na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády.

„Okamžitě, když jsem nastoupil na ministerstvo zdravotnictví, jsem zadal novelizaci zákona, který se týká hygien a této legislativy tak, abychom měli standardní zákon, který bude postihovat všechny epidemie,“ řekl dnes ministr Válek novinářům. Na vládu by měl tento zákon předložit v červnu a poté co nejdříve do Poslanecké sněmovny.

Očekává, že proces jeho schvalování, který je třeba projednat i s opozicí, může trvat měsíce i rok. Z toho důvodu je podle něj třeba schválení novely pandemického zákona, který zohlední všechna doporučení správních soudů.

O ten systém nemůžeme přijít

Vytvoření informačního systému Chytré karantény podle Válka stálo zhruba miliardu korun. Na jaře 2020 bylo vytvořeno propojení informačních systémů ministerstva, krajských hygienických stanic, externích call center, laboratoří a odběrových center a všech praktických lékařů, které umožnilo on-line sdílení informací.

Do trasování a provozu informační linky 1221 se zapojila externí call centra, denně stovky až tisíce jejich pracovníků. Podle dat o trasování uskutečnili spolu se stovkami hygieniků na začátku února více než 17.000 hovorů za den a protelefonovali přes 89.000 minut. Vznikly také mobilní aplikace eRouška pro hlášení rizikových kontaktů a Tečka pro prokazování covidovým certifikátem. Kromě armády se na ní podílí také Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT) a Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

V současné době se o provoz systému stará poměrně velký tým armády. „O ten systém nemůžeme přijít, musí ho dále někdo spravovat. Nemůže ho donekonečna spravovat armáda, musí ho spravovat ministerstvo zdravotnictví,“ dodal Válek. Pro letošní rok bylo na provoz vyhrazeno 400 milionů korun. Desítky milionů měsíčně stojí externí call centra.

Další náklady přineslo vytvoření 134 nových pracovních míst na hygienických stanicích a přesčasy jejich pracovníků. V letošním rozpočtu resort počítá se zachováním těchto míst na hygienách a 24 míst na ministerstvu, zruší ale 158 dočasných míst, která pro provoz Chytré karantény na ministerstvu vznikla.

Čas reorganizovat SZÚ

S postupným rušením protiepidemických opatření podle Válka také ubývá povinností hygieniků. Přestávají kontroly v restauracích a dalších službách, zda kontrolují covidové certifikáty, a nebudou muset trasovat, tedy nebude nutné dál platit externí call centra.

„Konečně máme čas reorganizovat fungování Státního zdravotního ústavu, to je ten český Kochův institut, o kterém jsem o tom mluvil i z opozice, a hygien,“ uvedl. Plánuje využít i Národní institut pro zvládání pandemie, což je v současné době poradní orgán ministerstva.

Změny ve fungování krajských hygienických stanic jako novelu zákona o ochraně veřejného zdraví navrhovala už v dubnu 2020 také bývalá vláda. Kritiku sklidila zejména za posílení pravomocí hlavního hygienika nad KHS a vzniku jím vedené centralizované Státní hygienické služby. Zákon měl také slučovat Zdravotní ústavy v Ostravě a Ústí nad Labem.

Návrh měl také umožnit vydávat plošná protiepidemická opatření centrálně a bez vyhlášení nouzového stavu. Podle kritiků ale oslaboval kontrolu Sněmovny a vadila jim možnost získávat data o pohybu lidí od mobilních operátorů. Z části v novele obsažených návrhů později vznikl pandemický zákon.

-čtk-