Během debaty vystoupila před europoslanci i členka levicové frakce Kateřina Konečná (KSČM), která se na formulaci usnesení v rámci výboru BECA přímo podílela. Vlevo od ní naslouchá eurokomisařka pro zdraví Stella Kyriakidesová. Foto: Evropská unie 2022 - Evropský parlament

Europoslanci vyzývají k lepší prevenci rakoviny a rovnému přístupu k onkologické péči a inovacím v EU

Téměř dvě stovky bodů obsahuje usnesení Evropského parlamentu, které vyzývá ke komplexnímu přístupu Evropské unie v boji proti rakovině. Poslanci jej včera schválili drtivou většinou 652 z 694 hlasů a svým komplexním přístupem navázali na celoevropský plán, který již o rok dříve představila eurokomisařka pro zdraví Stella Kyriakidesová. Zákonodárci vyzývají především k účinnější prevenci a také rovnému přístupu k onkologické péči a inovacím v rámci všech zemí EU.

Podobně jako strategie Evropské komise zaujali i europoslanci ve svém včerejším usnesení k posilování Evropy v boji proti rakovině komplexní přístup od primární prevence až po kvalitu života po ukončení léčby. Mj. zdůrazňují, že čtyřiceti procentům všech nádorových onemocnění je možné předejít, a proto je naprosto nezbytné přijmout účinná opatření k řešení rizikových faktorů souvisejících s životním prostředím, životním stylem a zaměstnáním.

Karcinogenní alkohol

Účinné prevenci se ostatně věnuje obsáhlá úvodní část poslaneckého usnesení. To mj. doporučuje financovat programy proti kouření či na podporu prevence a snižování škod souvisejících s konzumací alkoholu. Ten v souladu s vědeckými důkazy předloženými Mezinárodní agenturou pro výzkum onkologických onemocnění (IARC) označuje za karcinogenní. Europoslanci proto podpořili cíl Evropské komise snížit škodlivou konzumaci alkoholu v EU nejméně o 10 procent do roku 2025.

Parlament dále vyzval Evropskou komisi, aby navázala na vědecká hodnocení zdravotních rizik spojených s elektronickými cigaretami, zahřívanými tabákovými výrobky a novými tabákovými výrobky a posoudila rizika spojená s jejich užíváním ve srovnání s jinými tabákovými výrobky. Podle europoslanců by elektronické cigarety mohly některým kuřákům umožnit postupně přestat kouřit. Zároveň je však třeba pohlídat, aby se nestaly atraktivní volbou pro nezletilé a nekuřáky. Požadují proto po Komisi, aby vyhodnotila, které příchutě v elektronických cigaretách jsou přitažlivé právě pro tuto část populace, navrhla jejich zákaz a dále navrhla zákaz všech charakteristických příchutí v zahřívaných tabákových výrobcích a nových tabákových výrobcích.

U potravin by podle europoslanců měly být povinně uváděny údaje o výživových hodnotách, a to ve sjednocené podobě na přední straně každého balení (doposud tato povinnost platí jen pro zadní stranu obalu). Poslanci se ve zprávě zabývají také nebezpečnými látkami na pracovišti a vyzývají, aby byly stanoveny limitní expoziční hodnoty pro nejméně 25 dalších látek.

V debatě před hlasováním se ukázalo, že poslanci se nicméně na některých aspektech prevence zcela neshodnou. Respektive pro některé bylo konečné znění usnesení málo důrazné. Šlo například o doporučení ohledně označování škodlivosti potravin z hlediska obsahu soli a cukru či o přísnější regulaci spotřeby alkoholických nápojů. Někteří levicoví poslanci také odmítli další růst zdanění tabákových produktů, protože jejich spotřeba je často spojená se sociálními problémy, které vyšší odvody neřeší.

Rovný přístup k péči i právo být zapomenut

Vedle účinné prevence je podle europoslanců dále nutné snížit nerovnosti mezi jednotlivými státy v přístupu ke screeningu a včasné diagnostice a zajistit pacientům napříč EU dostupnou účinnou a inovativní léčbu. Mezi doporučované onkologické screeningy by rádi vedle rakoviny prsu, děložního čípku a tlustého střeva zahrnuli i další nádorová onemocnění.

Usnesení kritizuje, že pacienti čelí mnoha obtížím, pokud chtějí využívat zdravotnické služby v jiných členských státech. Poslanci proto vyzývají k reformě stávajícího legislativního rámce, který by podle nich měl umožňovat mobilitu a poskytovat přístup k vysoce specializovanému vybavení a péči. Žádají také, aby se schvalování a úhrada nákladů souvisejících s přístupem k přeshraniční zdravotní péči řídily jednotným souborem pravidel. Zefektivnit se podle poslanců musí i nadnárodní spolupráce a provádění přeshraničních klinických hodnocení.

Poslanci chtějí účinněji řešit problémy s výpadky léků a učinit onkologickou léčbu v EU levnější a dostupnější. I proto se zasazují o širší zadávání veřejných zakázek, zejména pokud jde o vzácné druhy nádorů, národová onemocnění u dětí nebo o nové léky či léčebné postupy. Rovněž chtějí diverzifikovat dodavatelský řetězec léků proti nádorovým onemocněním, důkladněji sledovat problémy s jejich dodávkami a vytvářet strategické zásoby těch léků proti nádorovým onemocněním, které jsou nezbytné.

Po ukončení léčby by měli mít pacienti v EU podle europoslanců právo na to, aby se „na jejich nemoc zapomnělo“. A nebylo tedy možné k prodělané rakovině přihlížet například při rozhodování o pojištění či úvěrech. Nejpozději deset let po prodělání nádorového onemocnění by proto měl být příslušný záznam odstraněn ze zdravotní dokumentace. Tato lhůta by měla být zkrácena na pět let, pokud byl nádor diagnostikován před dosažením věku 18 let.

Poměrně obsáhlou zprávu připravil pro europoslance zvláštní výbor pro boj proti rakovině (BECA) zřízený v červnu 2020. Ten zorganizoval velmi rozsáhlý konzultační proces včetně řady veřejných slyšení. Jeho členové diskutovali se zákonodárci z jiných členských zemí, s mezinárodními organizacemi a dalšími odborníky.

-sed-