Z dlouhodobého hlediska by financování vědeckých center nemělo být pouze politickým rozhodnutím. Foto: Pixabay

Financování velkých výzkumných center musí být založené na hodnocení dat, prohlásil ministr Gazdík

Vláda chce plánovat financování velkých výzkumných center v České republice na základě hodnocení jasných dat. Vědcům to dnes na 5. ročníku národního dne velkých výzkumných infrastruktur ČR řekli ministr školství Petr Gazdík (STAN) a ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09). Vědecká centra by podle Gazdíka měly země Evropské unie sdílet, je to i tématem českého předsednictví EU.

„Z dlouhodobého hlediska by financování těchto center nemělo být pouze politickým rozhodnutím, chceme k němu přistupovat na základě jasných dat. S kolegy vědci jsme si také ujasnili, jak bude dlouhodobě připravován návrh státního rozpočtu a rozpočtový výhled, aby u excelentních výzkumných a vědeckých zařízení byla zajištěna kontinuita financování a vědci nemuseli mít strach o to, zda budou moci další rok na svém výzkumu pracovat,“ řekl na setkání s novináři Gazdík.

Při návštěvě Brna si prohlédl vědecké centrum Ceitec, dokončované Simulační centrum Masarykovy univerzity a výzkumné centrum Recetox. „Zejména simulační centrum není jen evropská, ale světová špička,“ dodal Gazdík. Tématem českého předsednictví Evropské unie je podle něj sdílení takovýchto center ve všech členských zemích. „Naši vědci by měli mít možnost využívat vědeckou infrastrukturu v jiných zemích a naopak,“ dodal.

Připomněl, že v brněnských Bohunicích má začít vznikat kampus Farmaceutické fakulty Masarykovy z národního plánu obnovy. „Toto místo je ideální v tom, že se tady na jednom místě soustřeďují vědecky významné kapacity z různých fakult,“ uvedl.

Výdaje na výzkum a vývoj v Česku činily podle dat Českého statistického úřadu v roce 2020 rekordních 113,4 miliardy korun, meziročně vzrostly o 1,8 miliardy. Výrazně se však zpomalilo tempo jejich růstu, po roce 2016 rostly každoročně o více než deset procent. Podíl výdajů na výzkum a vývoj činil předloni 1,99 procenta HDP, což Česko řadilo mezi státy EU na 10. místo. Langšádlová už dříve uvedla, že je třeba výdaje udržet ve výši dvou procent HDP, po konsolidaci veřejných financí by měly peníze na vědu postupně růst.

-čtk-