VZP původně plánovala schodek 5,9 miliardy korun, nyní pracuje s předpokládaným deficitem 11 miliard korun. Foto: koláž ZD

Kvůli zmrazení plateb státu bude letos schodek VZP 11 miliard, tedy o pět miliard vyšší, než se počítalo

Kvůli zmrazení plateb za státní pojištěnce na loňské úrovni očekává letos Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) o pět miliard korun vyšší schodek. Původně plánovala schodek 5,9 miliardy korun, nyní pracuje s předpokládaným deficitem 11 miliard korun, který pokryje ze svých rezerv. ČTK to řekl ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Kabátek uvedl, že díky asi o 3,5 procenta vyššímu výběru pojistného skončilo loňské hospodaření největší tuzemské zdravotní pojišťovny lépe, než očekávala. VZP předpokládala, že loňský rok uzavře s deficitem 9,5 miliardy korun, ale konečný výsledek zřejmě bude minus čtyři miliardy korun. Zůstatek na běžném účtu tak ke konci roku 2021 činil necelých 12 miliard korun.

Minulá vláda zvýšila od ledna letošního roku platby za děti, seniory a nezaměstnané o 200 korun na 1967 korun za měsíc. Podle platného nařízení stát od ledna odvádí do systému veřejného zdravotního pojištění tyto navýšené částky. Nynější kabinet ale minulý týden schválil zákon, podle kterého se od 1. července odváděná částka sníží na 1567 korun tak, aby průměr za celý rok dosahoval loňské úrovně. Zmrazením plateb kabinet ušetří asi 14 miliard korun.

Z celkové uspořené částky by měl být dopad do rozpočtu VZP minus osm miliard. „Makroekonomické predikce ale vypadají optimističtěji, zlepšují se nám parametry pro příjmovou část,“ konstatoval Kabátek. Podle něj tak bude zmrazení plateb znamenat výpadek příjmů ve výši pět miliard korun, o což se tedy navýší i letošní plánovaný schodek. „Teď po zohlednění všech těch parametrických změn pracujeme se saldem zhruba minus 11 miliard korun,“ doplnil. Na konci roku by tak VZP na běžném účtu měla mít asi miliardu korun.

Pojišťovna počítá s tím, že letos dostojí všem svým závazkům vůči smluvním partnerům včetně závazků, které jsou nad rámec úhradové vyhlášky. „Budeme to plně krýt z našich rezerv,“ dodal Kabátek.

Zmrazení plateb za státní pojištěnce kritizovaly mimo jiné odbory. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) minulý týden ČTK řekl, že od příštího roku chystá automatickou valorizaci těchto plateb. Od toho, jaké budou příští rok platby za státní pojištěnce, se odvíjí i to, s čím půjdou pojišťovny do dohodovacího řízení o úhradách poskytovatelům zdravotní péče pro příští rok. Svaz zdravotních pojišťoven, který sdružuje šest zbývajících pojišťoven s asi 4,7 milionu pojištěnců, už uvedl, že pokud se platby příští rok nenavýší, bude nezbytné snížit úhrady poskytovatelům zdravotní péče.

-čtk-