Ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek Foto: Úřad vlády ČR

Ministr jede do Paříže na konferenci k boji proti rakovině, jde o téma i pro české předsednictví

Posílením boje proti rakovině v Evropě, lepší prevencí, včasnou diagnostikou, dostupností onkologické péče i výzkumem se bude dnes a zítra zabývat konference ve francouzském hlavním městě Paříži. Vystoupí na ní i český ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), na téma by rád navázal během českého předsednictví v Radě EU v druhé polovině tohoto roku.

Akce, jejíž organizace se chopil francouzský Národní onkologický institut, se koná u příležitosti Světového dne boje proti rakovině, kterým je 4. únor. Svým obsahem přímo navazuje na celoevropský plán boje proti rakovině, jenž vloni představila eurokomisařka pro zdraví Stella Kyriakidesová. Právě ta by měla spolu s francouzským ministrem zdravotnictví Olivierem Véranem zahájit hlavní páteční program.

Do něj by měl odpoledne v rámci debaty u kulatého stolu přispět i český ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Prevence a včasná diagnostika v onkologii bude totiž i jedním z  témat českého předsednictví v Radě EU v druhé polovině tohoto roku. A Francouzi, kteří členským státům EU předsedají nyní, tak logicky k diskusi pozvali i českého zástupce.  

Válek by měl promluvit mimo jiné k tématu screeningových programů a dostupnosti onkologické péče, v níž patříme v rámci Evropy ke špičce, a také o možnostech spolupráce členských států v této oblasti, jak Zdravotnickému deníku sdělil – dva po svém nástupu do úřadu – náměstek ministra Jakub Dvořáček. České zastoupení na akci by měl dále u dalšího kulatého stolu zaměřeného na výzkum posílit i ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně Marek Svoboda.

Chtěli bychom to propojit

Právě Jakub Dvořáček dostal od Válka za úkol zajistit za rezort zdárnou přípravu a průběh letošního českého předsednictví. „Vzhledem k tomu, že sami připravujeme k onkologii zvláštní předsednickou akci, byl bych rád, abychom to s touto konferenci propojili,“ uvedl náměstek.

V evropském plánu boje proti rakovině se potkává široká řada témat: počínaje podporou zdravého životního stylu, přes včasnou diagnostiku, léčbu a kvalitu život po ní až po sběr dat a výzkum.  Podobně široce pojímají podle Dvořáčka boj proti rakovině i Francouzi. Nicméně on sám by na ně rád navázal především v těch oblastech, která budou na letos na unijním vyjednávacím stole. Ať jde o očekávaný legislativní návrh na vznik společného evropského prostoru pro zdravotnická data (European Health Data Space, EHDS), který by měla komisařka Kyriakidesová předložit na jaře, nebo připravovanou novelu dvou předpisů týkajících se léků pro vzácná onemocnění a v pediatrické péči.

„Byl bych rád, kdyby se nám (během předsednictví) podařilo věnovat se onkologii v kontextu vzácných nádorů či vzácných hematoonkologických onemocnění. A zároveň, v případě akce týkající se vzácných onemocnění, do toho mohli zase zakomponovat onkologii. A vždy pak při tom reflektovat aktuální vývoj ve vyjednávání EHDS, stejně jako to dělají Francouzi, “ popisuje Dvořáček. A připomíná, že právě tuto středu na jiné Francouzi organizované akci na vysoké politické úrovni se členské státy shodly na šestnácti etických principech, kterých by se měly při digitalizaci zdravotnictví a shromaždování a sdílení zdravotnických dat, bez nichž se nelze představit ani účinný boj proti rakovině, držet.

Ministr Válek by také rád podle Dvořáčka využil příležitosti a sešel se svým francouzským a švédským kolegou. Právě trio Francie – Česká Republika – Švédsko drží od letošního ledna až do června příštího roku předsednické otěže a měly by tedy na přípravě a realizaci svých předsednických priorit spolupracovat. A pokud by se to nepovedlo teď, tak další příležitost se naskytne již za týden ve francouzském Grenoblu. Tam by se ministři zdravotnictví členských států EU měli na pozvání svých francouzských hostitelů neformálně sejít a diskutovat o možnostech posílení unijní spolupráce v oblasti zdravotnictví v kontextu probíhající pandemie covid-19.

Helena Sedláčková