Ještě před třemi lety neměla Moderna ani jeden produkt na trhu. Vše se změnilo v roce 2020 s vakcínou proti koronaviru založené na technologii mRNA. Foto: Governor Tom Wolf, licence CC BY 2.0

Moderna má velké plány na obří expanzi. Chce dobýt Britské ostrovy, ale také Asii

Americká biotechnologická společnost Moderna plánuje další kroky své globální expanze. Po stamilionech dolarů, které budou směřovat do výroby mRNA vakcín v Africe, je nyní na řadě Velká Británie, Hongkong nebo Singapur.  Plyne to ze zpráv listu Financial Times a portálu Fiercepharma i z mediálních prohlášení firmy.

Biotechnologická společnost Moderna hodlá významně investovat do své provozovny ve Velké Británii, uvedly pro list Financial Times dobře informované zdroje. Nemá jít ale jen o investice do produkce jejích farmaceutických výrobků, součástí má být také dohoda s britskou Národní zdravotní službou (NHS – National Health Service), že se bude podílet na klinickém testování.

Podle chystaného plánu by Moderna najímala zaměstnance, kteří by prováděli klinické studie společně s NHS. Kromě to by americká biotechnologická společnost pomohla posilovat připravenost Spojeného království na případnou další pandemii. A to právě tím, že by ve své budoucí provozovně v případě další epidemické hrozby vyčlenila kapacity pro co nejrychlejší řešení takové události.

Londýn, Oxford nebo Cambridge

Moderna si pro svůj projekt vyhlédla lokality v takzvaném „zlatém trojúhelníku“, tedy Londýně, Oxfordu nebo Cambridge. Partnerství Moderny a NHS je podle Financial Times součást strategie Spojeného království upevnit po brexitu pozici centra biologických věd.

Že jsou obě strany blízko dohodě, dokumentuje také setkání šéfa Moderny Stéphana Bancela s britským ministrem zdravotnictví a sociálních věcí Sajidem Javidem, k němuž došlo 10. února. „Skvělá schůzka s týmem Moderny a Stéphanem Bancelem v Bostonu. Spojené království je v ideální pozici stát se supervelmocí biologických věd, spolupráce se světovými společnostmi je proto klíčová,“ napsal Javid na Twitter.

„Ještě před třemi lety neměla Moderna ani jeden produkt na trhu. Vše se změnilo v roce 2020 s příchodem mimořádně úspěšné vakcíně proti koronaviru založené na technologii mRNA,“ upozornil portál Fiercepharma.com. Moderna je prakticky až dosud jedinou farmaceutickou firmou spolu s konsorciem Pfizer-BioNTech, která tento typ vakcíny proti SARS-CoV-2 distribuuje do světa. A Velká Británie chce jejího zájmu o partnerství zjevně využít.

Moderna míří do jihovýchodní Asie

Jenže Britské ostrovy nejsou jediným cílem expanze americké biotechnologické společnosti. Moderna minulý týden představila plán na vybudování nových poboček v Hongkongu, Tchaj-wanu, Malajsii a Singapuru. Moderna tak chce navázat na své úspěšně realizované projekty v Japonsku, Jižní Koreji a Austrálii, kde se jí v průběhu loňského roku podařilo založit své pobočky.

„S tím, jak přemýšlíme o dlouhodobém horizontu budování naší společnosti, věříme, že nejlepší způsob, jak pomoci co nejvíce lidem, je budovat týmy přímo v těch zemích. Chceme tam vybudovat týmy, které budou schopny komunikovat místním jazykem, jednat s úřady, lékaři, sestrami, lékárníky a koneckonců i pacienty, respektive spotřebiteli,“ citoval výkonného ředitele Moderny Stéphana Bancela portál Fiercepharma.com.

Bancel však v Asii vidí další potenciální země, kde by Moderna mohla investovat do vybudování produkčních kapacit, aby bylo možné efektivněji zásobovat lidi potřebnými léčivými přípravky. Které konkrétní země má na mysli, ale šéf Moderny neuvedl.

Do Asie přišel také BioNTec

Jisté ale je, že v budoucnu nemá jít pouze o zaměření na mRNA vakcíny proti koronaviru. Moderna chce své zkušenosti z pandemie využít k výzkumu a vývoji stejně založených očkovacích látek také proti jiným typům virů a infekčních onemocnění. Americká biotechnologická společnost se chce rovněž zaměřit na další projekty z oblasti kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny nebo vzácných chorob.

Asijský trh ale není magnetem jen pro Modernu. Také její konkurent, německá společnost BioNTech, loni v květnu představila společný podnik s čínským výrobcem léků Fosun Pharma, který by měl zajišťovat přísun mRNA vakcín proti koronaviru na čínský trh. Joint venture si ale klade za cíl expandovat také do dalších asijských zemí.

Petr Musil