"Chceme minimálně to, co navíc platí zaměstnanci, pokud to nebude, asi zažalujeme úhradovou vyhlášku," říká k dohodovacímu řízení na příští rok Roman Šmucler. Foto Radek Čepelák

Na zubaře dopadnou škrty už letos. Bez navýšení v příštím roce zvažují soud

Škrty přichystané novou vládou zacvičí celým českým zdravotnictvím. Už nyní se tak na ně připravují všechny segmenty. Přístup velmi rozhořčil například zubaře. Poukazují totiž na to, že právě stomatologie bývá ta první, na kom se šetří. Pokud přitom tento přístup bude pokračovat i v příštím roce, zvažují zubaři to, že se obrátí na soud. Podle šéfa České stomatologické komory Romana Šmuclera každopádně nakonec na škrty doplatí ti, kdo si nemohou dovolit si na zubaře připlatit.

Jaké dopady bude mít na váš segment zachování plateb za státní pojištěnce na loňské úrovni?

Dostaneme asi méně peněz na rok 2023. Pojišťovny avizovaly, že se bude málo navyšovat – první návrh je nenavýšení, inflaci si máme platit sami. Je to nehorázné. Na rozdíl od nemocnic jsme nevydělali miliardy na covidu a platby od zaměstnanců pojišťovnám i tak stoupají. Spravedlivým řešením by bylo omezit péči o státní pojištěnce, ale to se nestane.

Pocítí v tomto roce váš segment škrty, k nimž přistoupila nová vláda?

Ano, pojišťovny mají programy nad úhradovou vyhlášku, a tam už se škrtalo na rok 2022. Jde třeba o bonusy za přijímání pacientů do péče. To teď asi nebude priorita. Neošetřený pacient nečerpá péči a pojišťovnám šetří peníze.

Projevilo se ve vašem segmentu zdražování a inflace? Jak velký nárůst nákladů pro vás nyní a pro letošní rok znamenají?

To je individuální, záleží, jak měl kdo nasmlouvané hlavně energie. Ve zdravotnictví je to více než inflace. Platíme, co ostatní, ale máme navíc dovozy z Asie, které podražily, a musíme konkurovat rychle rostoucím platům ve státních a krajských zařízeních. Mzdy jsou u nás „jenom“ cca 60 procent nákladů.

Přistoupíte v souvislosti se škrty k nějakým krokům?

Tak budou se asi méně ošetřovat pacienti, kteří nemohou doplácet, to ale asi pojišťovnám ušetří peníze. Tedy jim to asi nebude vadit.

Ovlivní nějak kroky nové vlády to, s čím půjdete do dohodovacího řízení?

Chceme minimálně to, co navíc platí zaměstnanci, pokud to nebude, asi zažalujeme úhradovou vyhlášku. Takto to dál nejde, že se pořád bere ze stomatologie, aby bylo dost peněz na nemocnice a luxus typu bezplatný pobyt v nemocnici včetně jídla.

mk