Nas Ukrajině v 2,5 tisíce veřejných zdravotnických zařízeních probíhá zhruba 500 mezinárodních klinických hodnocení léčiv. Foto: Pixabay

Nečekané dopady ruské invaze: V ohrožení jsou více než dvě stovky klinických testů nových léčiv

Ruská vojenská agrese na Ukrajině má svůj nejen bezprostřední dopad na život lidí, kteří přímo válkou trpí, ale velmi pravděpodobně negativně ovlivní miliony dalších, a to po celém světě. Válka na Ukrajině totiž ohrožuje vývoj a výzkum nových léků, které mohou zachraňovat život nebo přinejmenším výrazně zlepšovat jeho kvalitu u pacientů postižených různými chorobami.

Americká biotechnologická společnost Karuna Therapeutics se zaměřuje mimo jiné na výzkum a vývoj přípravků pro léčbu psychiatrických a neurologických onemocnění. Jenže to její úsilí může být kvůli válce na Ukrajině výrazně narušeno.

Zástupci Karuna Therapeutics varovali, že další klinické testování kandidátů na léky proti schizofrenii je ohroženo. Deset z devatenácti laboratoří, kde probíhá druhá fáze testů se totiž nachází právě na Ukrajině. S odkazem na informace od biotechnologické společnosti to uvedl portál Fiercebiotech.com.

Až polovina klinických testů v ohrožení

„Naše pracoviště klinických studií na Ukrajině pokračují v aktivním náboru, dokud to současná situace dovolí. Je ale možné, že se testy zpozdí nebo budou muset být dokonce pozastaveny, jestliže se podmínky výrazně změní,“ uvedla společnost Karuna Therapeutics minulý týden poté, co na Ukrajinu vpadla ruská vojska.

Zástupci biotechnologické společnosti také zdůraznili, že její pracoviště pro provádění klinických studií „mají zavedené pohotovostní plány jako součást svých standardních postupů řízení kvality pro okolnosti, jako jsou tyto“. A laboratoře jsou prý také připraveny své pohotovostní plány aktivovat, pokud si to okolnosti vyžádají.

Karuna Therapeutics ale není jedinou farmaceutickou či biotechnologickou společností, na kterou válka na Ukrajině bezprostředně dopadá. Na Ukrajině je totiž kolem 2,5 tisíce veřejných zdravotnických zařízení, která mají zkušenosti s prováděním mezinárodních studií, a podle organizace pro klinický výzkum Global Clinical Trials v nich každý rok probíhá asi 500 studií. Dopad konfliktu by podle Fiercebiotech.com mohl být dalekosáhlý. Odhaduje, že počet studií, který by mohl být válkou ohrožen, dosahuje více než dvě stovky, tedy téměř polovinu.

Situace se rychle mění

Místní zdravotnická zařízení pro testování využívají také další dobře známé nadnárodní farmaceutické společnosti. Americký Merck testuje v téměř dvou stovkách laboratoří, z nichž v jedenácti probíhají třetí fáze testů kombinace léků Keytruda a Lenvima u pacientek s karcinomem endometria. Americká biotechnologická společnost Regeneron pak na Ukrajině testuje lék Libtayo v kombinaci s chemoterapií u pacientů s nemalobuněčným karcinomem plic.

Válka může zasáhnout také klinické testy britské společnosti GlaxoSmithKline, která na Ukrajině provádí třetí fázi testů přípravku otilimab pro léčbu revmatoidní artritidy. „Situace se zde rychle mění a pečlivě ji monitorujeme. Naší absolutní prioritou je bezpečnost našich zaměstnanců a zajištění přístupu k lékům, vakcínám i běženému spotřebnímu farmaceutickému materiálu,“ uvedl mluvčí GSK pro portál Fiercebiotech.com.

Bezpečnost je prioritou

„Bezpečnost a je top prioritou u našich zaměstnanců. Podnikli jsme kroky, kterými naše kolegy podporujeme. Zároveň děláme vše, abychom zajistili pokračování dodávek léků našim pacientům,“ uvedl mluvčí britské společnosti AstraZeneca. Právě tato farmaceutická skupina v současné době na Ukrajině provádí téměř 20 druhů klinických testů u svých kandidátů na léky.

Analytická společnost Jefferies pokrývá kolem 45 biofarmaceutických firem, z nichž devět využívá zařízení pro testování na Ukrajině. Mezi nimi je již zmíněná Karuna Terapeutics. A na rozdíl od velkých farmaceutických společností si analytici Jefferies nemyslí, že by rusko-ukrajinský konflikt nějak výrazně narušil provoz firem, jejichž činnost Jefferies monitoruje. „Nemyslíme si, že by to mělo významný dopad,“ cituje poradenskou firmu portál Fiercebiotech.com. Jenže jak už uvedli zástupci GSK: Situace se zde rychle mění.

Petr Musil