Budova Allgemeine Ortskrankenkasse v Lipsku. Foto: Wikimedia/Martin Geisler, licence 4.0 International, 3.0 Unported, 2.5 Generic, 2.0 Generic a 1.0 Generic

Největší německá zdravotní pojišťovna má rekordní schodek hospodaření

Největší německá pojišťovna ze systému zákonného zdravotního pojištění vykázala v loňském roce nejhlubší schodek hospodaření ve své historii. Objem chybějících peněz se z roku na rok zvětšil na čtyřnásobek. Přitom ještě v roce 2018 vykazovala Allgemeine Ortskrankenkasse přebytek převyšující jednu miliardu eur.

Allgemeine Ortskrankenkasse (AOK) oznámila, že v loňském roce hospodařila s deficitem ve výši 4,1 miliardy eur (necelých 100 miliard korun). Jde o nejhorší výsledek hospodaření od jejího vzniku. Kořeny této největší německé zdravotní pojišťovny (v systému zákonného zdravotního pojištění) sahají do roku 1884. Tedy do doby, kdy systém zdravotního pojištění budoval říšský kancléř Otto von Bismarck.

Schodek AOK za loňský rok je asi čtyřikrát větší než v roce 2020. Největší nárůst deficitu přitom připadá na poslední čtvrtletí loňského roku. Za říjen až prosinec se schodek prohloubil o 1,5 miliardy eur. Vyplývá to z předběžných údajů, na které odkazuje deník Deutsches Ärzteblatt.

V rekordním schodku asi skončí celý systém

Během posledních dvou let se finanční situace AOK zhoršila skutečně dramaticky. V roce 2019 pojišťovna hospodařila se schodkem ve výši „pouhých“ 121 milionů eur (téměř 3 miliardy korun). V letech 2017 a 2018 však vykazovala přebytky, které v každém roce převyšovaly jednu miliardu eur (takřka 25 miliard korun).

Schodek skupiny AOK je dokonce větší, než dosud rekordní schodek celého systému zákonného zdravotního pojištění, který byl vykázán v letech 2002 a 2003 dohromady, kdy fondům zdravotních pojišťoven chybělo 3,4 miliardy eur (asi 83 miliard korun), jak uvedl deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ostatní německé zdravotní pojišťovny své finanční výsledky za loňský rok teprve zveřejní. Už nyní je ale jisté, že skončí s (možná rekordním) schodkem také. V červených číslech se totiž (až na pár výjimek) ocitly už za první tři čtvrtletí loňského roku.

„Celý systém tehdy hlásil minus 3,2 miliardy eur,“ píše deník Deutsches Ärzteblatt. A je tak velmi pravděpodobné, že fond zákonného zdravotního pojištění se za celý loňský rok rovněž propadl do rekordního schodku.

Pandemie za to nemůže

Otázkou je, co za rekordním schodkem nejen AOK stojí. Podle předsedkyně správní rady německé penzijní společnosti Knappschaft-Bahn-See Bettiny am Ordeové nejde o důsledek koronavirové pandemie. „Naopak existovala neochota pojištěnců v souvislosti s pandemií čerpat pojistné plnění,“ uvedla pro Frankfurter Allgemeine Zeitung, a připomněla tak, že během pandemie docházelo k odkládání zdravotní péče.

Podle ní lze schodek přičíst spíše tlaku předchozí vlády, respektive spolkového ministra zdravotnictví Jense Spahna (CDU), na rozpouštění rezerv pojišťoven. Spahn totiž fondům zákonného zdravotního pojištění uložil stabilizovat finance, což mimo jiné ale znamenalo, že pojišťovny měly začít snižovat své hotovostní rezervy, které několikanásobně převyšovaly zákonem stanovené minimum.

V opačném případě by tyto rezervy byly předmětem kapitálové daně. Jens Spahn totiž preferoval jiný způsob financování zdravotního pojištění, a to prostřednictvím zvyšování příspěvků ze strany vlády, ale i zvyšováním odvodů na zdravotní pojištění pojištěnci.

Podle Frankfurter Allgemeine Zeitung lze v letošním roce očekávat, že příspěvek ze spolkového rozpočtu do fondů zákonného zdravotního pojištění vzroste na 28,5 miliardy eur (asi 692,5 miliardy korun), což bude takřka dvojnásobek v porovnání s loňským rokem.

Petr Musil