Největší úspory si teď pojišťovny slibují od zrušení opatření spojených s covidem. Foto: Pixabay

Škrty v bonifikacích? Úhradové dodatky už jsou ze značné části uzavřeny, úspory si plátci slibují hlavně u covidu

Ještě někdy před měsícem zdravotní pojišťovny počítaly, že budou mít tento rok za každého státního pojištěnce platbu ve výši 1976 korun měsíčně. Místo toho je částka o dvě stě korun nižší a pojišťovny tak přijdou o 14 miliard. Jak už před týdnem varoval Svaz zdravotních pojišťoven (více zde), bude tak třeba prověřit rozsah současných bonifikací, které nemají přímou podporu v úhradové vyhlášce a ještě nebyly nasmlouvány. V tuto chvíli se však podle zjištění ZD k revizi bonifikací hlásí jen Revírní bratrská pokladna. Další pojišťovny pak doufají v to, že již nebudou muset vynakládat další prostředky v souvislosti s testováním covid-19 a s ním souvisejícími bonifikacemi.

Vzhledem k tomu, že základní mantinely úhrad pro letošní rok již stanovila úhradová vyhláška, mají plátci jen omezené možnosti, kde hledat finanční úspory. Podle Svazu zdravotních pojišťoven tak „bude třeba prověřit rozsah současných bonifikací, které nemají přímou podporu v úhradové vyhlášce, a ještě nebyly nasmlouvány,“ a zároveň „bude nutné prověřit zpětně efektivitu a přínos pro pacienta u některých mimořádně nákladných léčiv a případně dohody o ceně ukončit.“ Vedle toho plátci avizovali, že chtějí co nejrychleji omezit plošné testování na covid, které jen za poslední měsíc bude stát 4 až 5 miliard. „O maximální úspory budou muset pojišťovny usilovat i u revizní a smluvní politiky,“ dodal svaz v tiskové zprávě.

Zdravotnický deník proto oslovil jednotlivé pojišťovny s tím, jak se k seškrtání rozpočtu postaví a zda budou omezovat zatím nenasmlouvané bonifikace. „Standardní zdravotní péče klientů RBP bude i v letošním roce 2022 plně hrazena v souladu s úhradovou vyhláškou. Nicméně součástí našich smluvních vztahů jsou ujednání o finanční bonifikaci nad rámec úhradové vyhlášky, která jsou specifická pro jednotlivé odbornosti a zohledňují řadu motivačních faktorů. A právě to je prostor, ve kterém můžeme a po důkladné analýze i budeme hledat možnou úsporu finančních prostředků. V současné době se ale nedá přesně specifikovat, kterých smluvních vztahů se toto opatření konkrétně dotkne a v jakém finančním objemu,“ uvádí za Revírní bratrskou pokladnu Ivo Čelechovský s tím, že ponechání plateb za státní pojištěnce na úrovni roku 2021 bude pro RBP znamenat ponížení částky o zhruba půl miliardy korun, což se ale pojišťovně „v žádném případě nepodaří kompenzovat na nákladové straně.“

Byla by škoda, kdyby byly bonifikace první obětí

Další pojišťovny zatím bonifikace škrtat příliš nechtějí. „Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví v posledních letech zavedla nad úhradové mechanismy stanovené úhradovou vyhláškou několik systémů úhrad, které jsou přímo vázány na kvalitu poskytovaných zdravotních služeb. Jsme přesvědčeni, že tyto úhradové systémy pomáhají posunout zdravotnictví správným směrem, a pokud by tyto bonifikace měly být první obětí, jednalo by se o velkou chybu,“ říká mluvčí OZP Nicol Lenertová.

OZP už navíc rozeslala smluvním poskytovatelům zdravotních služeb všechny úhradové dodatky na rok 2022 a většinu má se smluvními partnery uzavřenou, takže nyní není možné jednostranně odstupovat od smluvních ujednání, ačkoliv neměly oporu v úhradové vyhlášce. OZP tak neplánuje žádné změny v úhradách pro letošní rok, které již poskytovatelům na přelomu roku 2021 a 2022 nabídla.

Podobně je na tom i Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR. „ZP MV ČR má v současnosti veškeré bonifikace na podporu dostupnosti a kvality zdravotních služeb zasmluvněné nad rámec úhradové vyhlášky,“ říká za pojišťovnu její mluvčí Jana Schillerová.

Co nejrychleji ukončit plošné testování

Kde ale OZP doufá v úspory, je testování na covid. „Prvním úsporným opatřením by mělo být co nejrychlejší ukončení screeningového PCR a antigenního testování hrazeného z veřejného zdravotního pojištění, které nás nejvíce finančně zatěžují. V posledním období jsou náklady OZP na tyto položky více než 150 milionů Kč měsíčně. Navíc jsme s těmito náklady nepočítali ani ve zdravotně pojistném plánu na rok 2022. Testování ze zdravotních důvodů na základě indikace lékaře bychom samozřejmě hradili nadále. Současně by mělo dojít k ukončení testování zaměstnanců, na které zdravotní pojišťovny přispívají z fondu prevence. Tento způsob testování se navíc podle našich dat ukazuje jako neefektivní a jen navyšuje deficit hospodaření všech pojišťoven. V souvislosti s ukončením většiny vládních opatření v boji s pandemií covid-19 a očekávaným snížením příjmů za státní pojištěnce ve srovnání se současnou výší připravuje OZP ukončení pobídek, bonifikací, výkonů a navýšení úhrad, které v předchozím období zaváděla v přímé návaznosti na řešení pandemie covid-19,“ načrtává Lenertová.

Během druhého čtvrtletí tohoto roku pak bude OZP realizovat vyúčtování předběžných úhrad za rok 2021 v jednotlivých segmentech. Vzhledem ke snížení disponibilních zdrojů a významnému navýšení úhrad za poskytnutou péči v roce 2021 ale již na rozdíl od předchozích let „nepředpokládá zohledňování námitek ze strany poskytovatelů zdravotních služeb nad rámec ustanovení uvedených v úhradových dodatcích.“

Další opatření směřující k úsporám výdajů za rok 2022 v tuto chvíli OZP teprve analyzuje a bude k nim přistupovat postupně. Nepředpokládá však, že by jejich dopad na výši úspor byl tak významný jako u výše zmíněných kroků souvisejících s covidem.

„OZP je přesvědčena, že zejména s ohledem na dramatické navyšování úhrad za zdravotní služby v letech 2020 – 2022 nebudou mít výše uvedená opatření dopad na kvalitu a dostupnost zdravotních služeb pro pojištěnce a umožní stejně jako v předchozích letech dosažení kladných hospodářských výsledků našich smluvních partnerů i za rok 2022,“ dodává Lenertová.

VoZP by u covidu ušetřila desítky milionů

Také Vojenská zdravotní pojišťovna doufá, že některé náklady související s covidem nyní odpadnou. „Z dostupných informací plyne, že na nejbližším jednání Centrálního řídícího týmu se bude řešit, která z dosud platných opatření mají platit i nadále. Záměrem je zřejmě většinu opatření k 1. 3. 2022 zrušit, v důsledku čehož by zdravotní pojišťovny zrušily i další navazující bonifikace. Pokud se například zruší úhrada pravidelného preventivního PCR testování z prostředků veřejného zdravotního pojištění (která je v úhradové vyhlášce), nebudou zapotřebí testovací místa, a tím pádem se nebude hradit ani paušál za jejich provoz, o kterém se úhradová vyhláška už nezmiňuje. Pokud by došlo ke zrušení většiny opatření k 1. 3. 2022, přineslo by to u VoZP úspory v souvisejících opatřeních mimo úhradovou vyhlášku v desítkách milionů korun,“ uvádí zdravotní odbor VoZP.

„Existují samozřejmě i další bonifikace, které s covid-19 nesouvisí – např. za správnou péči o chronicky nemocné, motivace k provádění návštěvní služby, preventivních prohlídek, prodloužení ordinačních hodin atd. Byť finanční dopad těchto bonifikací do úhrad je u naší zdravotní pojišťovny rovněž v desítkách milionů Kč za rok, VoZP by od nich nerada upustila, protože slouží k zajištění kvality poskytovaných zdravotních služeb a jejich dostupnosti pro naše klienty,“ dodává zdravotní odbor VoZP.

Michaela Koubová