Fond měl podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka vzniknout co nejdříve. Co nakonec vznikne, není však v současné chvíli vůbec jasné. Foto: Úřad vlády ČR

Válkův plán na vznik krizového fondu nemá jasné obrysy, ministerstvo couvá

Nikoli zvláštní fond, ale „jen“ finanční mechanismus. Takto zareagovalo ministerstvo zdravotnictví na žádost Zdravotnického deníku o upřesnění, jak by měl vypadat zvláštní fond na financování mimořádných situací, který by stál mimo systém veřejného zdravotního pojištění. Materiál s příslušným návrhem by chtěl přitom ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) podle svých slov předložit vládě do konce června.  Bližší detaily však úřad neposkytl, jednání s ostatními resorty se mají teprve rozbíhat.

Do svého programového prohlášení si nová vláda vetkla mimo jiné i cíl zlepšit připravenost státu a jeho obyvatel na krizové situace jako je pandemie, povodně, sucha, kybernetické útoky či průmyslové havárie.  Snad s odkazem na tento závazek a především s ohledem na stále rostoucí náklady souvisejícími s pandemií covid-19, které vyčerpávají systém veřejného zdravotního pojištění, se ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) před týdnem v pořadu České televize Otázky Václava Moravce rozhovořil o svých plánech na vznik zvláštního fondu na zvládání mimořádných situací, jako je právě současná pandemie. Ten by měl být striktně oddělený od peněz z veřejného zdravotního pojištění.

„Chtěl bych, aby takový fond vznikl co nejdříve a aby nekryl jen náklady pandemie. Povedeme diskuse s ministerstvem financí a vládou,“ uvedl v televizi Válek. Podle něj by se z tohoto fondu měly financovat náklady, na něž se standardně „nemyslí“.  Příslušný materiál by měl jít podle ministra „k diskusi“ do vlády do konce června. „Bude to součástí balíčku s národní očkovací strategií a obecně přechodem do pandemie k endemii,“ dodal k tomu.

Prostředky z více rozpočtů

Na podrobnější dotaz Zdravotnického deníku, jak konkrétně by měl fond vypadat a odkud bude čerpat peníze, tiskový mluvčí ministerstva Ondřej Jakob nicméně upřesnil, že by se nemělo jednat ani tak o zvláštní fond, kde by se postupně shromažďovaly finanční prostředky pro případné krize, jako spíše o „mechanismus, podle kterého by se zapojily prostředky z více veřejných rozpočtů (státní rozpočet, rozpočty územních samosprávných celků, systém veřejného zdravotního pojištění) do společného celku v případě vyhlášení krizového či nouzového stavu.“ Tyto prostředky by pak podle něj měly sloužit výhradně k úhradě nákladů státu na řešení krizové situace.

Jakob dále dovysvětlil, že ministerstvo skutečně považuje za žádoucí vyčlenit určitý objem peněz pro případy krizí. „Tyto prostředky by pak dohromady měly sloužit k financování nezbytných kroků, které nemají standardně stanoven způsob financování, a dá se předpokládat jejich krátkodobost v souvislosti s konkrétní krizovou situací. Nemělo by se přitom jednat jen o oblast zdravotnictví (např. testování, chytrá karanténa apod.), ale i finanční prostředky sloužící ke kompenzacím výpadku příjmů v důsledku mimořádných opatření, mimořádné sociální pomoci apod.,“ dodal Jakob s tím, že jednání s ostatními resorty o konkrétních parametrech mechanismu se teprve rozbíhají.

Jde o politické rozhodnutí, nikoli o formu

Ministerstvo financí na dotaz Zdravotnického deníku ohledně postoje rezortu ke vzniku takového mechanismu do uzávěrky nereagovalo, nicméně lze konstatovat, že tento úřad má dlouhodobě k fondům podobného rázu zamítavý postoj. Minimálně rezervovaný přístup lze tedy očekávat i v tomto případě.

Za zmínku v této souvislosti dále stojí, že spíše odmítavě se k Válkově nápadu postavili i jeho kolegové z diskuse u Václava Moravce, poslanec a stínový ministr za hnutí ANO Julius Špičák i  bývalý ministr a současný ředitel Bohumínské městské nemocnice Svatopluk Němeček z ČSSD.

„Já to vnímám jako záměr přinést nějaké peníze navíc, které by nebyly čerpány z běžného chodu zdravotnictví. Ale jestli to bude fond, nebo vláda rozhodne, že peníze půjdou na kyberbezpečnost, modernizaci nemocnice nebo následnou péči, to bude zase jen politické rozhodnutí,“ uvedl Němeček. Podle nějak tak není podstatné, jak se přidělené prostředky „budou jmenovat“, ale jde o to, zda bude politická vůle k tomu, aby zdravotnictví bylo prioritou.

Mimořádný fond není řešením ani pro Špičáka. „Dynamika je vysoká. Teď vyčlením nějaké peníze a za půl roku to může být jinak. Podle mne to není podstatné,“ uvedl stínový ministr za ANO.

Helena Sedláčková