Pomoc z programu Medevac směřuje především do zdrojových zemí migrace do Evropské unie. Foto: Pixabay

Vláda schválila 180 milionů korun pro Medevac a Pomoc na místě

Na humanitární programy Medevac a Pomoc na místě vydá ČR letos 180 milionů korun. Vláda dnes schválila priority programů, kterými jsou obnova zdravotnické infrastruktury, vysílání českých lékařských týmů do zahraničí, přímá pomoc uprchlíkům, ochrana hranic nebo boj s nelegální migrací. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí ministerstva vnitra Klára Dlubalová.

Humanitární pomoc plánuje Česko poskytnout také Ukrajině. „Ukrajina je jednou z cílových zemí jak programu Medevac, tak programu Pomoc na místě. Konkrétní forma a rozsah pomoci se bude odvíjet od vývoje situace na Ukrajině,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Pomoc z programu Medevac bude směřovat především do zdrojových zemí migrace do Evropské unie, zemí prvního vysídlení a zemí, které se potýkají s důsledky velkého množství vnitřně vysídlených obyvatel na svém území. Část peněz použije Česko na vysílání lékařských týmů do zahraničí, část poputuje jako dar na budování zdravotnické infrastruktury v potřebných zemích. Se zdravotně humanitárními transporty na léčení do Česka program počítá pouze jako s krizový řešením u případů, u kterých nelze zajistit adekvátní péči v místě původu.

Na Blízkém východě, zatíženém vleklým ozbrojeným konfliktem v Sýrii, bude Česko pomáhat uprchlíkům v Iráku, Jordánsku a Libanonu. Pro severní Afriku počítá program s vysíláním českých lékařských týmů a také budováním zdravotnické infrastruktury prostřednictvím peněžních darů mezinárodním humanitárním organizacím. Cílovými zeměmi jsou Ghana, Keňa, Libye, Maroko, Rwanda a Senegal. Na východě Evropy bude program cílit na Arménii, Ázerbájdžán, Gruzii a Ukrajinu a nově i Bosnu a Hercegovinu.

Na program Medevac vyčlenila vláda podle mluvčí 50 milionů, dalších 130 milionů se využije v programu Pomoc na místě, který se zaměřuje na asistenci uprchlíkům a zemím pod silnými migračními tlaky. „Letos se zaměří na všechny hlavní migrační trasy do EU. V bezprostředním sousedství EU se jedná především o Ukrajinu a Bělorusko, „uvedla Dlubalová. Peníze budou směřovat také na podporu vysídlených obyvatel Afghánistánu, stabilizaci syrských obyvatel v Libanonu či na reintegrací vysídlených dětí a mladistvých v Mali. Část peněz má zajistit také ochranu hranic a stabilizaci zemí, které bezprostředně sousedí s EU nebo pro uprchlíky nacházející se v Libyi či Nigeru.

Loni vyčlenila ČR na program Medevac 55 milionů, na program Pomoc na místě 140 milionů korun.

-čtk-