Národní akční plán pro duševní zdraví počítá s vytvořením minimálně 14 krizových center pro dospělé a čtyř center pro děti do roku 2030. Foto: Pixabay

Zdravotníci z Ukrajiny zatím zůstávají, hlásí nemocnice z několika krajů

V nemocnicích Středočeského kraje pracuje téměř 200 zdravotníků z Ukrajiny a hejtmanství zatím nezaznamenalo, že by se ve větším počtu vraceli do vlasti. Také nemocnice v Jihomoravském a Olomouckém kraji mají část pracovníků z Ukrajiny, jejich odliv ale zatím s ohledem na napadení Ukrajiny Ruskem nenastal. Nemocnice se zároveň připravují na možnou péči o pacienty z Ukrajiny zasažené válečným konfliktem, vyplývá z ankety ČTK. Někteří Ukrajinci dostali povolávací rozkaz.

Zdravotníci z Ukrajiny pracují ve středočeských nemocnicích na různých pozicích, jde o sestry, sanitáře i lékaře. Počet téměř 200 zdravotníků se podle Šímy vztahuje nejen na krajská zařízení, ale i na další nemocnice s urgentním příjmem v regionu. Zatím v souvislosti se všeobecnou mobilizací na Ukrajině hejtmanství nezaznamenalo, že by tito lidé odjížděli z Česka.

„Zjišťujeme ještě počty lidí v sociálních službách a ve veřejné dopravě, protože tam by teoreticky také mohlo dojít k nějaké komplikaci. Ale v současnosti nemáme žádné signály, že by se tak stalo,“ dodal Šíma.

Například v kolínské nemocnici pracuje podle ředitele Petra Chudomela 31 zdravotníků z Ukrajiny a zatím zůstávají v Česku. Podobné je to i v příbramské nemocnici, kde je zaměstnáno pět Ukrajinců. Jsou mezi nimi i lékaři, nejvíc jich pracuje na rehabilitaci. „Máme jich pět a podle informací ze čtvrtka se zatím domů nikdo nechystá,“ řekl ČTK mluvčí nemocnice Martin Janota. Celkem příbramská nemocnice zaměstnává 1250 lidí.

Středočeský kraj ve čtvrtek aktivizoval krizové plány pro případ mezinárodního válečného konfliktu včetně ubytovacích kapacit pro válečné uprchlíky. Podle Šímy je v kraji k dispozici ubytovací kapacita pro uprchlíky přes 7000 lůžek. „Obecně však platí, že případná koordinace umisťování je řízena ze strany ministerstva vnitra,“ dodal mluvčí.

Jihomoravský kraj

Fakultní nemocnice Brno má kolem 30 ukrajinských pracovníků na různých klinikách. Mluvčí Veronika Plachá nemá informace o hromadných odchodech. „Individuální případy budou řešit samy kliniky,“ uvedla Plachá. Chod nemocnice by odchod ukrajinských pracovníků neohrozil, dodala.

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně má 27 zaměstnanců z Ukrajiny. Mezi nimi je lékař, sestry i výzkumníci. Podle mluvčího Jiřího Erlebacha se nikdo na personální oddělení zatím se žádostí o odchod neobrátil. Nemocnice je připravená vyjít pracovníkům vstříc a nabízí jim bezplatné poradenství v různých oblastech. Týká se to například legislativy, otázky pobytu občanů Ukrajiny na území ČR i rad ohledně pobytové agendy ke sloučení rodiny. Nemocnice nabízí i přehled o místech humanitární, právní i psychologické pomoci. „Pomoc nabízíme nejen našim zaměstnancům, ale také pro zaměstnance firem, které mají své pracovníky v naší nemocnici, například úklidová firma Olman,“ řekl Erlebach.

Dva pracovníky z Ukrajiny má Nemocnice Milosrdných bratří v Brně. „Zatím nemáme žádné informace, že by chtěli odejít,“ uvedla mluvčí nemocnice Andrea Šromová. Ve Znojmě je pět ukrajinských pracovníků. „Jsou to lékaři z různých oddělení, takže jejich případný odjezd by neměl znamenat zásadní problém,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Veselá. V Kyjově mají dva pracovníky z Ukrajiny, a to jednoho lékaře a jednu administrativní pracovnici. „Nemáme zprávu o tom, že by se chystali na Ukrajinu,“ řekl mluvčí kyjovské nemocnice Filip Zdražil.

Olomoucký kraj

„Může se stát, že zaměstnanci Fakultní nemocnice Olomouc pocházející z Ukrajiny zvolí návrat domů, zatím tyto zprávy konkrétně nemáme. Nicméně na provoz to nebude mít vliv, jelikož podíl ukrajinských zaměstnanců je zcela zanedbatelný,“ řekl dnes ČTK ředitel FN Olomouc Roman Havlík.

Odchod ukrajinských zaměstnanců zpět do vlasti zatím neevidují ani nemocnice v Přerově, Prostějově a Šternberku, které provozuje společnost AGEL Středomoravská nemocniční. „Jako zaměstnavatel jsme připraveni našim zaměstnancům poskytnout veškerou pomoc v oblasti sociální i v oblasti individuální pomoci,“ řekl dnes ČTK mluvčí nemocnic Adam Knesl.

Zdravotnická skupina AGEL je podle Knesla připravena v České republice i na Slovensku poskytnout zdravotní péči a podporu rodinným příslušníkům zaměstnanců ukrajinské národnosti. „Také ale lidem, kteří se v důsledku migrace mohou potýkat s akutními zdravotními problémy,“ podotkl Knesl.

Na případnou pomoc se chystá Vojenská nemocnice Olomouc. „My už jsme tuto pomoc poskytovali v roce 2014 zraněným z Majdanu. Pro nás to není nic nového. Jsme na to připraveni, stejně jako jsme byli připraveni pomoci bojovníkům z Kurdistánu,“ řekl Olomouckému deníku ředitel Vojenské nemocnice Olomouc Martin Svoboda.

Rusko zahájilo letecký i pozemní útok na sousední Ukrajinu ve čtvrtek ráno. Kroky Moskvy odsoudili západní lídři a vyhlašují tvrdé sankce vůči Moskvě.

-čtk-  -pur-