S mechanismem souhlasili i poslanci opozice, chtěli ale vyšší výchozí částku pro příští rok. Foto: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Zmrazení plateb za státní pojištěnce je tupým rozpočtovým škrtem, prohlásil prezident Zeman ve Sněmovně

Ve svém projevu k vládnímu návrhu letošního státního rozpočtu, který aktuálně schvaluje Poslanecká sněmovna, zkritizoval prezident ČR Miloš Zeman zmrazení plateb za státní pojištěnce na úrovni loňského roku. Podle něj jde o příklad „tupého“ škrtu za každou cenu.

Škrtnout nutný výdaj jen proto, že si dobrým hospodařením vytvoříte rezervy, je „bolševický přístup“. To prohlásil prezident ČR Miloš Zeman na plénu Poslanecké sněmovny ve svém dnešním projevu k návrhu státního rozpočtu pro rok 2022. Opětovné snížení původně pro letošek navýšených plateb za státní pojištěnce (psali jsme podrobněji například zde a zde) označil za „tupý rozpočtový škrt“ ve stylu „ať to stojí, co to stojí“.

„Tady se říká, že pojišťovny mají rezervy ve výši zhruba 50 miliard korun. To, co nevíme, je, že tyto rezervy mohou být vyčerpány v průběhu měsíce a půl. To je expertní stanovisko ze zdrojů pojišťoven,“ uvedl Zeman. Škrtání nutných výdajů jen proto, že si zdravotní pojišťovny vytvořily  rezervy, přirovnal k trestání někoho za to, že zbohatl. „A tím všichni budeme chudí,“ dodal.

Ve svém projevu dále připomněl nedávné prohlášení Svazu zdravotních pojišťoven, že budou nuceny omezit rozsah hrazené zdravotní péče. „Doufám, že všichni jste toto prohlášení četli. Pokud k tomu dojde, pak tento návrh rozpočtu za cenu ušetření ubohých 14 miliard korun dosáhne obecné naštvanosti všech, kdo někdy onemocní,“ dodal.

Ani protiinflační, ani prorůstový

Vládní návrh letošního státního rozpočtu označil Zeman – v kontrastu s prohlášením premiéra Petra Fialy (ODS) – za proinflační a protirůstový. Vyzval, již tradičně, k rušení daňových výjimek, které mají státní pokladnu stát 380 miliard korun, a k obnovení vyššího zdanění příjmů fyzických osob. K tomu však podle něj chybí vládě politická odvaha.

Prezident mluvil k poslancům ve Sněmovně zhruba půl hodiny, celá jeho návštěva dolní komory trvala asi hodinu. Oproti dřívějším letům, kdy pravidelně po projevu na plénu Zeman navštěvoval tehdejšího předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) v jeho přilehlé kanceláři, dnes tuto zastávku vynechal. Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ho „jen“ doprovodila mezi novináře, kde svou návštěvu zakončil.

Česko hospodaří od ledna v rozpočtovém provizoriu. Vzhledem k tomu, že vládní koalice složená z ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů a STAN má ve Sněmovně většinu 108 hlasů, dá se očekávat, že svůj první státní rozpočet prosadí. Už ve středu doporučil sněmovní rozpočtový výbor Sněmovně schválit základní parametry rozpočtu (tj. příjmy, výdaje, schodek a způsob jeho vypořádání). Pokud je Sněmovna v prvním čtení schválí, už tyto údaje nebude moci měnit. Poslanci a výbory budou moci navrhovat pouze přesuny uvnitř rozpočtu. Rozpočet počítá s příjmy 1613,2 miliardy korun a výdaji 1893,2 miliardy.

-sed-, -čtk-