Ilustračné foto: Pixabay

Fakultní nemocnice zřídí ambulance pro péči o ukrajinské uprchlíky

Fakultní nemocnice musí do několika dní zřídit speciální ambulance pro péči o ukrajinské uprchlíky, takzvané UA pointy. Rozhodlo o tom ministerstvo zdravotnictví. Jeho mluvčí Ondřej Jakob ČTK řekl, že ministerstvo doporučuje otevřít ambulance i v krajích, kde fakultní nemocnice nejsou. Dosud nemocnice pečují o ukrajinské pacienty v běžných ambulancích. V Praze jich ošetří i desítky denně, někteří už byli hospitalizováni.

„Smyslem zřízení těchto nízkoprahových ambulancí je zajištění plynulého procesu poskytování zdravotních služeb osobám z Ukrajiny, které nebude schopna absorbovat síť poskytovatelů primární péče,“ uvedl mluvčí.

Na místě bude poskytována pohotovostní péče pro dospělé i pro děti a dorost, na místě by měly být zajištěny i služby tlumočníka. Fakultních nemocnic zřizuje ministerstvo 11. Kromě pěti v Praze jsou také dvě v Brně, v Hradci Králové, Olomouci, Ostravě a Plzni.

Ministerstvo také uvedlo, že se zvýší kapacity IT systémů, zejména Informačního systému infekčních nemocí a navázaného dispečinku intenzivní péče, který vznikl kvůli řízení nemocničních kapacit v době covidu-19.

„Tyto změny slouží především ke zefektivnění plánování kapacit, sběru základních údajů o kapacitách UA pointů, počtů dostupných ambulancí, ordinačních hodin či kapacit pro rentgenové vyšetřování,“ uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

V Praze v současné době pobývá více než 36.000 ukrajinských migrantů. Nemocnice, které ČTK oslovila, uvedly, že jejich potíže se neliší od české populace. „Řešíme s nimi běžnou ambulantní péči podle toho, co jejich zdravotní stav vyžaduje,“ sdělila ČTK mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Marie Heřmánková. Nemocnice je podle ní připravena na zvýšený nápor pacientů například na pediatrii, gynekologii, internu nebo chirurgii. Nemocnice od začátku března ošetřila více než 140 ukrajinských uprchlíků, osm bylo hospitalizováno.

Péči může komplikovat jazyková bariéra. „Snažíme se jí předejít distribucí základních lékařských a ošetřovatelských frází v ukrajinském jazyce na jednotlivá oddělení a kliniky naší nemocnice. Některým pracovištím s překladem vypomáhají naši zaměstnanci původem z Ukrajiny,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Bulovka Eva Libigerová. V nemocnici pracuje asi 40 zdravotníků a 70 dalších pracovníků z Ukrajiny. Na Bulovku denně přichází ukrajinských pacientů zhruba desítka.

Přes 150 ukrajinských pacientů směřovalo podle mluvčího Petra Sulka také do Fakultní Thomayerovy nemocnice v pražské Krči. Hospitalizováno tam je více než 40 z nich. Několik ukrajinských žen už porodilo, desítka je v předporodní péči. Do nemocnice přišli také s různými nádorovými onemocněními nebo tuberkulózou, na kterou se nemocnice specializuje.

Ukrajina má podle dat Světové zdravotnické organizace (WHO) čtvrtou nejvyšší incidenci tuberkulózy v Evropě. V roce 2020 bylo nových případů více než 17.000, tedy zhruba 77 případů na 100.000 obyvatel, v ČR to bylo pět případů na 100.000 obyvatel.

-čtk-