Foto: Radek Čepelák

Jak udržet inovace a nové technologie ve zdravotnictví? Jak sbírat a efektivně využívat zdravotnická data? Odpoví 1. ročník summitu Technologie a inovace ve zdravotnictví 28. – 30. 3. 2022

České zdravotnictví si dnes již neumíme představit bez nových technologií a inovativních postupů. Ruku v ruce s jejich zaváděním do systému se však musíme ptát, jak zajistit jejich udržitelnost a financování nejen v současnosti, ale i do budoucna. Hledáním odpovědí na tyto otázky se bude zabývat první ročník summitu Zdravotnického deníku Technologie a inovace ve zdravotnictví, který se uskuteční ve dnech 28. – 30. března v pražském Autoklubu ČR. Hovořit se bude i o sběru zdravotnických dat a možnostech jejich tzv. sekundárního využití nejen v prevenci, diagnostice a léčbě, ale i řízení zdravotnictví obecně.

Přední čeští lékaři představí ve svých oborech nejnovější pokroky a zamyslí se nad jejich dostupností a financováním. V panelových diskusích následně vystoupí mj. ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, náměstkyně ministra Helena Rögnerová,  ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová nebo ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR (VZP) Zdeněk Kabátek, kteří budou s řediteli nemocnic a dalšími odborníky diskutovat o tom, zda je český úhradový sytém připraven na vstup moderních technologií a jak účelně pořizovat nejnovější přístrojovou techniku.

Druhý den konference bude věnován příležitostem, které nabízí tzv. sekundární využití dat, jichž se v českém zdravotnictví již nyní sbírá obrovské množství. Jde o data nejen z klinických studií, klinické praxe či od zdravotních pojišťoven,  ale také informace sbírané různými přístroji a nositelnými přenosnými zařízeními. Pokud by je systém dokázal efektivně shromažďovat v anonymizované podobě, nabízí se obrovský potenciál k jejich dalšími využití nejen v prevenci, včasné diagnostice či klinickém rozhodování a personalizované léčbě, ale také při řízení zdravotnictví obecně a modelování úhradových mechanismů a efektivity výdajů.

Vedle řady odborníků budou o sběru a využívání dat ve zdravotnictví nejen v Česku hovořit  předseda senátního výboru pro zdravotnictví Roman Kraus,  místopředseda výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny a předseda správní rady VZP Tom Philipp, náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček, ředitel VZP Zdeněk Kabátek,  prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich, ředitelka SÚKL Irena Storová nebo ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Summit je určen především managementu zdravotnických zařízení a dále vedení a zaměstnancům klinik, zdravotních pojišťoven, regulatorních orgánů ve zdravotnictví a firem působících v sektoru zdravotnictví.

Registrace a potvrzení účasti možné pouze přes emailovou adresu [email protected]

Pozvánka a program:

Ke stažení zde.